Projectvoorstel voor gebiedsplan 2018

TransTaalKinderen

Geplaatst op 21 september 2017, 17:18 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt niet voorgedragen voor het concept Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
Het is als kunst- en onderzoeksproject interessant maar draagt het onvoldoende bij aan het aanpakken van de opgave in het gebied. Daarvoor levert het project te weinig op voor de deelnemende kinderen en gezinnen en wordt te weinig een link gelegd met het taalbeleid van de gemeente. Daarenboven zou het gevraagde budget €49.500,- een te groot beslag leggen op de beperkte middelen in het gebiedsplan.

Voor een aantal kinderen in Nederland is vertalen voor hun ouders dagelijkse kost. De ene keer tolken ze bij de kassa, dan weer vertalen ze brieven van de bank. Denk aan kinderen van laaggeletterden, ouders met beperking, eentalige ouders die het Nederlands niet beheersen. Deze kinderen zijn de link tussen werelden thuis en buiten. Dankzij hen kunnen hun ouders meedraaien in de samenleving. Het vertalende kind treedt op als bemiddelaar tussen die werelden, de verschillende belangen, normen en verwachtingen. Soms gaat dat vlekkeloos, soms botst het. Ideeën over kind-zijn botsen met ideeën over deelname aan de samenleving. Ideeën over onschuld (rol van kind) en verantwoordelijkheid (rol van ouder) botsen met de weerbarstige praktijk van alledag, waar ongeletterdheid, lichamelijke beperking en migratie deel van uitmaken.
‘TransTaalKinderen’ toont het maatschappelijk van deze bruggenbouwers.
Het project bestaat uit een fotoreeks door de kinderen, geschreven verhalen, familie-foto-portretten, een reizende expositie/installatie, een Vertalersforum (conferentie).

Toelichting

Het volledige projectplan is op aanvraag verkrijgbaar.

Gewenst resultaat 
Dialoog en beeldvorming rond het thema.
Actieve betrokkenheid van de deelnemende kinderen en hun gezin
Idee
Illustration
 
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Versterken van de pedagogisch dragende samenleving (?)
Deel dit:
4 reacties

Joost van der Klein

vr 6 oktober 2017 10:21
De beslissing welke projecten worden opgenomen in het definitieve gebiedsplan, ligt bij het stadsdeelbestuur. In december beslist het stadsdeel over de inhoud van het gebiedsplan. Alle besluiten worden hier toegelicht. Indien voorstellen van deelnemers niet worden overgenomen, zal een argumentatie wo... lees meer

Ramon Schleijpen

ma 9 oktober 2017 13:53
Ja: Prachtig om eens aandacht te besteden aan deze 'stille verbinders'. Vertalen is zo vaak nodig om mensen mee te kunnen laten doen en niet aan de kant te laten staan. Lijkt me mooi om te verkennen of er ook een verbinding kan worden gemaakt met vluchtelingen die steeds weer voor elkaar vertalen om elka... lees meer

Marloes Mulder

do 12 oktober 2017 21:54
Nee

Fleur Verbiest

za 4 november 2017 12:12
Ja: Goed om hier aandacht aan te besteden en deze kinderen te laten merken hoe belangrijk ze zijn!