Project in gebiedsplan 2018

Groeiend Groen, netwerk groene initiatieven in Amsterdam Oost

Geplaatst op 4 oktober 2017, 16:08 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
Bij de uitwerking van het plan moet nog worden uitgezocht of er samenhang is met andere initiatieven in de buurt, en afspraken worden gemaakt over de verantwoording.

Groeiend Groen heeft als doel de ecologische initiatieven in Oost met elkaar te verbinden door minimaal 4 keer per jaar een excursie (Groen Safari) te organiseren en een digitale plek in te richten waarop organisaties zelf hun project kunnen plaatsen. Zo ontstaat er een prachtige kennis databank en het digitale netwerk kan gebruikt worden om onmoetingen in de praktijk te organiseren.

Toelichting

Oost is trots op haar diversiteit aan bewonersgroenprojecten, en terecht. Op een bijeenkomst over biodiversiteit in de stad, bleek de behoefte te bestaan om van elkaars projecten te leren en ervaringen uit te wisselen op het gebied van organisatie en doel, maar ook over bodem, buurtbetrokkenheid en diverse teeltwijzen.

Bewoners en groene buurtorganisaties hebben samen met Jungle twee excursies uitgevoerd, ‘Geveltuinen in oud oost’ en ‘Buurt/gemeenschapstuinen’. De laatste excursie had meer dan 20 deelnemers en ook bleek één dag te kort om alles te bezoeken. De deelnemers hebben de excursies als heel inspirerend ervaren en zouden graag nog eens bij elkaar op bezoek gaan.

Tijdens de sessies bleek dat het handig is om een digitaal netwerk te hebben met hierop de initiatieven, contactpersonen en agenda’s van de diverse tuinen. Dit netwerk kan gebruikt worden om ontmoetingen in de praktijk te organiseren. Ook voor startende initiatieven is dit heel handig, men kan leren van ervaringen van anderen en advies vragen waar nodig van meer ervaren tuiniers.

Gewenst resultaat 
Meer inzicht in bestaande particuliere groenprojecten in Oost en bevorderen onderling contact en samenwerking van groenprojecten. Bewoners van Oost zijn gemotiveerd om zich bij een groengroep aan te sluiten of zelf een groenproject op te zetten.
Uitwisselen van kennis en bevorderen biodiversiteit.
Idee
Illustration
 
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Een groene buurt (?)
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 3 projectupdates

Jannekee Jansen op de Haar

Project afgerond

Inmiddels hebben er vier Groen Safari's plaatsgevonden. Op zaterdag 8 september zijn we met een groep mensen de Dapperbuurt door gegaan tijdens de groenschouw. Daarbij is gekeken naar het bestaande groen en hoe dat ervoor staat, maar ook naar de mogelijkheden die er in de Dapperbuurt nog zijn om mee... lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Joost van der Klein

Project afgerond

Zie voorgaande updates
0
Open de update in eigen pagina
5 reacties

Hans Bueno de Mesquita

zo 8 oktober 2017 08:43
Ja

Jitske Hallema

vr 20 oktober 2017 16:31
Ja: Groene verbinding en kennisuitwisseling is broodnodig

M Zwaga

za 28 oktober 2017 15:22
Ja

Ellen De wit

za 28 oktober 2017 19:06
Ja

Annick Postema

wo 15 november 2017 19:55
Ja