Project in gebiedsplan 2018

Infopunt Duurzaamheid in de Dapperbuurt

Geplaatst op 4 oktober 2017, 16:27 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
Bij de uitwerking van het plan moet nog worden uitgezocht of er samenhang is met andere initiatieven in de buurt, en afspraken worden gemaakt over de verantwoording.

Jungle Amsterdam wil een fysiek duurzaamheidsloket opzetten, dat één dag per week bemensd wordt door een duurzaamheidsadviseur. Buurtbewoners kunnen vragen stellen over bijvoorbeeld energiebesparing, energieopwekking, afval, zonne-energie en wateroverlast. De duurzaamheidsadviseur kan ook doorverwijzen naar gespecialiseerde organisaties en bedrijven. Over onderwerpen waar veel vragen gesteld worden, kan de Jungle een thema-avond organiseren.

Toelichting

De gemeente heeft een digitaal duurzaamheidsloket waar info te vinden is over duurzaamheidsmaatregelen die je kan treffen aan je woning. Er zijn in Oost diverse websites met digitale informatie. Naast de digitale informatie willen veel mensen direct vragen kunnen stellen. Er is behoefte bij mensen aan een fysiek loket in de buurt waar je vragen kan stellen over uiteenlopende zaken als energiebesparing, energieopwekking, afval, zonne-energie, wateroverlast, e.d.
Het fysiek loket wordt één dag per week bemenst door een duurzaamheidsadviseur en vindt plaats in Jungle Amsterdam. Hij of zij haalt de vragen van mensen op, kan deze per direct beantwoorden, of doorzetten naar meer gespecialiseerde organisaties en bedrijven. Tevens heeft hij of zij veel zicht op actuele onderwerpen. Als blijkt dat bepaalde onderwerpen veel mensen bezig houden, kan dit aanleiding zijn voor een actueel thema dat in de Jungle behandeld wordt.
Als duurzaamheidsadviseur kan iemand worden opgeleid, bijvoorbeeld een gemotiveerde medewerker van Pantar. De taken kunnen op den duur uitgebreid worden, met bijvoorbeeld advies aan huis en het uitvoeren van kleine aanpassingen in huis, zoals isolatie, geveltuinen, infrarood metingen in en om huis.

Gewenst resultaat 
Meer bewoners nemen energiebesparende en duurzame maatregelen.
Het bewustzijn rond duurzaamheid onder bewoners van de Dapperbuurt en de rest van Oost is vergroot.
Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Duurzame ontwikkeling in de buurt (?)
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 3 projectupdates

Jannekee Jansen op de Haar

Project volgens planning

Inmiddels draait het infopunt twee en een halve maand en er is veel interesse. Wekelijks komen er mensen langs en ook via het mailadres infopunt@jungle.amsterdam komen er vragen binnen. Veel vragen gaan over de energietransitie en hoe mensen eraan bij kunnen dragen dat zij van het gas af komen. Daar... lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Joost van der Klein

Project afgerond

Zie vorige update
0
Open de update in eigen pagina
2 reacties

Hans Bueno de Mesquita

za 14 oktober 2017 23:19
Ja

Jitske Hallema

vr 20 oktober 2017 16:29
Ja: Ja ook omdat het voor heel oost is