Project in gebiedsplan 2018

Operatie steenbreek

Geplaatst op 4 oktober 2017, 16:59 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
Bij de uitwerking van het plan moet nog worden uitgezocht of er samenhang is met andere initiatieven in de buurt, en afspraken worden gemaakt over de verantwoording.

In Jungle Amsterdam zijn diverse avonden georganiseerd door de landelijke werkgroep Steenbreek in samenwerking met Waternet. Operatie Steenbreek zet zich in voor het vergroenen van binnentuinen en de openbare ruimte om oververhitting tegen te gaan en water gemakkelijker te laten weglopen. Bewoners, organisaties uit Oost en De Jungle willen samen een actie Steenbreek Oost starten, waarbij Jungle Amsterdam de promotie en voorlichting op zich neemt. In samenwerking met de Intratuin en de gemeente zouden we bewoners die hun stenen en tegels inleveren, een tegoedbon van Intratuin willen geven, zodat zij tuinaarde en buitenplanten kunnen aanschaffen.

Toelichting

Amsterdam Oost is in de loop van de jaren steeds meer gaan verstenen. Oorspronkelijk groene pleinen zijn betegeld, straten geasfalteerd, woningeigenaren hebben hun groene tuinen betegeld. Dit allemaal om minimaal tijd en geld te besteden aan het onderhoud van de tuinen en openbare ruimte. Het gevolg hiervan is dat het areaal aan groengebied sterk is afgenomen. Oorspronkelijke groen linten verdwenen en de verscheidenheid en omvang van planten is sterk verminderd. Hierdoor is er minder voedsel voor bijen, vogels en andere dieren.
Het verstenen van de groene ruimte zorgt er voor dat het gebied veel minder bestand is tegen heftige regenbuien en tropische dagen. Het water kan niet meer makkelijk door de bodem en groen worden opgenomen. Minder groen in de openbare ruimte en tuinen zorgt voor minder koeling en meer oververhitting.
Vandaar dat de diverse steden het initiatief genomen hebben om de binnentuinen en openbare ruimte weer te vergroenen. Dit wordt ook wel ‘Operatie steenbreek’ genoemd. In Den haag wordt actief samen gewerkt met de groep Steenbreek. Mensen kunnen hun stenen ruilen tegen mooie planten etc.
De landelijke werkgroep Steenbreek heeft met Waternet diverse avonden georganiseerd in Jungle Amsterdam over het belang van groene tuinen in Amsterdam om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. De bewoners en organisaties op deze avonden hebben zich duidelijk uitgesproken om meer aan dit onderwerp te gaan doen en actief de verstening van Amsterdam Oost tegen te gaan.
Het idee is ontstaan om een actie Steenbreek Oost te gaan starten, waarbij Jungle Amsterdam de promotie en voorlichting op zich neemt. In samenwerking met de Intratuin en de gemeente zouden bewoners tegen inlevering van hun stenen en tegels een tegoedbon van de Intratuin kunnen krijgen, waarmee zij buitenplanten kunnen aanschaffen en tuinaarde.

Gewenst resultaat 
Minder wateroverlast, meer groen, schonere lucht, minder hitte, bewustwording bevorderen, samenwerking burgers, bevorderen sociale cohesie.
Idee
Illustration
 
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Duurzame ontwikkeling in de buurt (?)
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 3 projectupdates

Jannekee Jansen op de Haar


Inmiddels is er een winterstop voor dit project ingelast. In het voorjaar van 2019 gaan we weer verder. De vele bakken met plantjes die wij hadden ingekocht zijn inmiddels allemaal voor tegels omgeruild. En de ingeleverde tegels zijn o.a. in Oost Indisch Groen hergebruikt. Daarnaast hebben de groenv... lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Joost van der Klein

Project afgerond

Inmiddels is er een winterstop voor dit project ingelast. In het voorjaar van 2019 gaan we weer verder. De vele bakken met plantjes die wij hadden ingekocht zijn inmiddels allemaal voor tegels omgeruild. En de ingeleverde tegels zijn o.a. in Oost Indisch Groen hergebruikt. Daarnaast hebben de groenv... lees meer
0
Open de update in eigen pagina
Laatste 5 reacties Toon alle 8 reacties

diederik paauwe

vr 27 oktober 2017 23:59
Ja

Marianne Heesen

za 28 oktober 2017 10:53
Ja

M Zwaga

za 28 oktober 2017 14:55
Ja: Het iepenplein bv met die kale boomspiegels, maak daar verhoogde plantenbakken van.Dat zou de buurt es echt opfleuren!????????????????

M Zwaga

za 28 oktober 2017 15:01
Ps. ???????????????? Zijn bloemen emoticons

M Zwaga

za 28 oktober 2017 15:02
Ja
Projectleiders
Verantwoordelijke organisatie
Betrokken locaties
Georganiseerde activiteiten