Projectvoorstel voor gebiedsplan 2018

Pleinen waar geleefd wordt

Geplaatst op 6 oktober 2017, 12:17 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt niet voorgedragen voor het concept Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
Concrete voorstellen voor vergroening kunnen worden ondergebracht in het project; vergroenen van OudOost

Veel pleinen in Amsterdam Oost zijn versteend. Dit heeft diverse nadelen, bij hevige regenval kan het water niet meer weg. Gevolg is dat het water een andere uitweg zoekt, er ontstaan diepe plassen en kruipruimtes en kelders lopen vol. In de zomer wordt het extra warm in de stad, doordat de stenen warmte opnemen en dit als de zon onder is blijven uitstralen. Zodoende is de temperatuur in de stad soms zelfs 10 graden hoger dan daarbuiten. Voor bepaalde bevolkingsgroepen is het leven in de stad in de zomer soms onleefbaar.
Het vergroenen van de pleinen, door het creëren van plantenperken en bloembakken, is hiervoor de oplossing. Daarnaast zijn er veel andere voordelen van groene pleinen. Als er naast groen ook bankjes, speeltoestellen en picknicktafels worden geplaatst, kunnen de pleinen een ontmoetingsplek voor de buurt worden. De sociale cohesie en leefbaarheid in de buurt kan hierdoor worden vergroot. Meer mensen op straat zorgt ook voor meer veiligheid. Bovendien geeft meer groen ook meer zuurstof in de stad en een afname van de hoeveelheid fijnstof, waardoor de luchtkwaliteit vooruit zal gaan.
Op dit moment zijn veel pleinen in Amsterdam Oost zinloze, onaantrekkelijke loze ruimtes. Geef de pleinen in Oost weer hun functie terug, als aantrekkelijke openbare ruimte voor omwonenden. Een plek om te spelen, te praten, een broodje te eten en vooral om elkaar te ontmoeten.
De reden voor het verstenen van de pleinen was natuurlijk met name een bezuinigingsmaatregel, stenen behoeven niet tot nauwelijks onderhouden te worden, terwijl groen wel onderhoud geniet. Los van de extra kosten, levert dit dan ook weer extra werkgelegenheid op. Oplossing om de kosten binnen de perken te houden, kan zijn om eetbare beplanting aan te brengen, zoal noten en vruchtbomen en stuiken en groente en kruiden. Omwonenden kan gevraagd worden om dit groen te onderhouden. Gezien de populariteit van de buurttuinen, zijn er voldoende bewoners te vinden die het leuk vinden om hun plein mooi en aantrekkelijk te houden.
Kortom geef de bewoners hun pleinen terug en daarbij meer frisse lucht voor hun longetjes.

Gewenst resultaat 
Mooie groene pleinen als ontmoetingsplek voor de buurt, die bijdragen aan tegengaan wateroverlast en hittestress en die een bijdrage leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit.
Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Een groene buurt (?)
Deel dit:
Laatste 5 reacties Toon alle 11 reacties

bericht verwijderd

Marianne Heesen

za 28 oktober 2017 10:53
Ja

M Zwaga

za 28 oktober 2017 15:13
Ja mits...: Natuurstenen verhoogde bio planten-bakken maken van de kale boomspiegels op ht Iepenplein bv.

Kees Huyser

vr 3 november 2017 20:26
Ja

Annick Postema

wo 15 november 2017 19:52
Ja