Project in gebiedsplan 2018

Infrarood safari "ik zie wat jij niet ziet""

Geplaatst op 6 oktober 2017, 14:16 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
Bij de uitwerking van het plan moet nog worden uitgezocht of er samenhang is met andere initiatieven in de buurt, en afspraken worden gemaakt over de verantwoording.

De duurzaamheidsgroep van platform Transvaal wil een infraroodsafari in Amsterdam Oost houden voor huurders, particuliere eigenaren en VVE’s. Infrarood foto’s maken bewoners bewust van energielekken in hun woning. Dat kunnen lekken aan de buitengevel en ramen zijn, maar ook energielekken in hun huis zoals vloer, dak en binnenmuren. Na isolatie en dichten van lekken worden de woningen comfortabeler en hebben de bewoners tevens lagere energiekosten. Op basis van de foto's kan gekeken worden welke kleine maatregelen genomen kunnen worden zoals radiator folie en tochtstrippen. Dit eerste advies is gratis. Als mensen een uitgebreid advies willen, wordt ook de situatie binnen in huis in kaart wordt gebracht. Hiervoor wordt een kleine bijdrage gevraagd, zodat het project kostendekkend kan draaien. Uivoering in samenwerking met de energiecoaches van Woon! of de duurzaamheidsadviseur van het infopunt Duurzaamheid in de Dapperbuurt bijvoorbeeld. De infrarood safari kan ook in de andere delen van Oost worden uitgevoerd. 

Toelichting

De duurzaamheidsgroep van platform Transvaal wil een infraroodsafari in Amsterdam Oost houden voor huurders, particuliere eigenaren en VVE’s .
Infrarood foto’s maken bewoners bewust van energielekken in hun woning. Dat kunnen lekken aan de buitengevel en ramen zijn, maar ook energielekken in hun huis zoals vloer, dak en binnenmuren.
Slechte isolatie en kieren zorgen ervoor dat bewoners onnodig hoge energielasten hebben en het wooncomfort vermindert.
Na isolatie en dichten van lekken worden de woningen comfortabeler en hebben de bewoners tevens lagere energiekosten
Infrarood foto’s aan de gevel geven goed aan waar de lekken aan het raam en voorgevel zitten. Met kleine ingrepen als tochtstrips, folie achter de radiator, dichten van kieren in ramen en deuren, kun je al een flinke besparing realiseren.
Gedetailleerde infrarood foto’s binnen in het huis geven een totale informatie over alle lekken in het huis. Er komt inzicht welke maatregelen genomen kunnen worden. Dat kan gevel-, dak-, vloer-, of raamisolatie zijn.
Het nemen en interpreteren van infrarood foto’s vereist specialistische kennis. Advies in te nemen maatregelen is ook specialistenwerk. De praktijk elders laat zien dat bewoners en eigenaren eerder bereid zijn om deze maatregelen te nemen, als hen inzichtelijk gemaakt wordt, waar de lekken zich bevinden.
Het project bestaat uit twee onderdelen.
Eerst worden foto’s genomen van de buitengevel en ramen van huizen in de buurt. Voor een goed resultaat moet het verschil tussen buiten en binnentemperatuur bij voorkeur 15 graden zijn.
Op basis van deze foto kan gekeken worden welke kleine maatregelen genomen kunnen worden zoals radiator folie tochtstrippen, e.d. Dit eerste advies wordt gratis aan de bewoners aangeboden. Als mensen een uitgebreid advies willen, volgt de tweede stap, waarbij ook de situatie binnen in huis in kaart wordt gebracht, hiervoor wordt een kleine bijdrage gevraagd, zodat het project in elk geval kostendekkend kan draaien. De foto’s binnen zijn een reeks reeks van foto’s per huis, van de vloer, het dak de binnenmuren, de ramen etc

Dit project kan uitgevoerd worden in samenwerking met de energiecoaches van i-woon , of in combinatie met een ander project, de duurzaamheidsadviseur van het infopunt Duurzaamheid in de Dapperbuurt bijvoorbeeld. De infrarood safari kan ook in de andere delen van Oost worden uitgevoerd.
Kennis en advies kan ingewonnen worden bij Milieu Centraal en bij bewoners in andere steden die hier al ervaring mee hebben.
De werkgroep Transvaal wil de resultaten van de safari gebruiken in de communicatie met het stadsdeel, woningcorporaties en andere geïnteresseerden.

Gewenst resultaat 
Huurders en eigenaren gaan samen, door de infrarood safari, hun huizen isoleren en geld besparen.
Idee
Illustration
 
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Duurzame ontwikkeling in de buurt (?)
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates

Jannekee Jansen op de Haar

Project afgerond

Dit project zijn we al sinds eind vorig jaar gestart, ook omdat het alleen bij koud weer kan worden uitgevoerd. Inmiddels is het project dus beëindigd omdat het alleen bij een verschil van 15 graden tussen binnen en buiten kan worden uitgevoerd. Pas in november zal het een vervolg krijgen, maar dan u...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Joost van der Klein

Project afgerond

Dit project zijn we al sinds eind vorig jaar gestart, ook omdat het alleen bij koud weer kan worden uitgevoerd. Inmiddels is het project dus beëindigd omdat het alleen bij een verschil van 15 graden tussen binnen en buiten kan worden uitgevoerd. Pas in november zal het een vervolg krijgen, maar dan ... lees meer
0
Open de update in eigen pagina
Laatste 5 reacties Toon alle 8 reacties

diederik paauwe

vr 27 oktober 2017 23:56
Loop dan ook eens langs die terrassen met buitenluchtverwarming, (eufemistisch "terrasverwarming" genoemd) en laat de bezoekers ervan de beelden zien, en hoe dat zich verhoudt tot de warmtelekkage van een woning. Om ze aan te sporen gewoon in de frisse buitenlucht te zitten, of, doe eens gek, binnen....

diederik paauwe

vr 27 oktober 2017 23:56
Ja mits...: Ja mits tegelijkertijd de waanzin van de buitenluchtverwarming aan de kaak wordt gesteld. Ook wel "terrasverwarming" genoemd.

Kees Huyser

vr 3 november 2017 20:24
Ja

Joke Soolsma

ma 13 november 2017 10:56
Ja

Annick Postema

wo 15 november 2017 19:48
Ja