Projectvoorstel voor gebiedsplan 2018

Behoud van het project Springlevende Wijk

Geplaatst op 6 oktober 2017, 14:45 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt niet voorgedragen voor het concept Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
Dit is een duidelijke oproep aan de corporaties. De oproep wordt gesteund door stadsdeel, het is echter een feit dat steeds minder geschikte woningen beschikbaar zijn in de buurten van OudOost. Via de academie van de stad kan overigens nog steeds op de inzet van studenten een beroep worden gedaan, los van huisvesting.

Het project Springlevende Wijk van de Academie van de Stad gaat per 1 januari 2018 verdwijnen, omdat de deelnemende woningbouwcorporaties ermee gaan stoppen en de huurcontracten niet worden verlengd. Voor de buurten in Oost die deelnemen, betekent dit dat zij een zeer waardevol project kwijt raken, voor de deelnemende studenten dat ze per 1 januari op straat staan.
In de Springlevende Wijk zetten studenten zich in voor de leefbaarheid van de wijk.
In opdracht van een woningcorporatie en gemeente en samen met Academie van de Stad, bewoners en wijkorganisaties bedenken studenten relevante en waardevolle deelprojecten in de wijk en zetten die op. Ter ondersteuning van hun rol als studentcoördinator krijgen ze een woning met voorrang en huurkorting in de betreffende wijk. Zo dragen de studenten als medebewoner bij aan hun eigen buurt.

De studenten geven de wijk een impuls door het stimuleren van talentontwikkeling van buurtkinderen en –volwassenen, ontmoetingen tussen buurtbewoners en participatie van verschillende bewonersgroepen. Met deze succesvolle projectformule van Academie van de Stad leren de studenten van hun maatschappelijke ervaring terwijl ze hun wijk Springlevend maken.
Op die manier hebben de studenten van de Springlevende Wijk al een onnoemelijk aantal mooie en zinvolle projecten mogelijk gemaakt.
Ik ben van mening dat er nog genoeg valt te verbeteren in de buurten van Oost en dat de taak van de studenten van de Springlevende wijk teams er dus ook nog lang niet opzit. De groepen waar zij zich mee bezig houden in de samenleving zullen zich niet zo snel laten horen, maar dat wil niet zeggen dat het werk wat deze studenten doen in de buurten van Oost nog steeds hard nodig is.
Ik pleit er dan ook voor dat de gemeente Amsterdam een manier vindt om dit project voort te zetten.

Gewenst resultaat 
Het voortbestaan van het project de Springlevende Wijk van de Academie van de Stad
Idee
Illustration
 
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Participatie en activiteiten mét en vóór de buurt (?)
Deel dit:
Laatste 5 reacties Toon alle 8 reacties

Frans van Heezik

wo 18 oktober 2017 12:47
Ja

Mares Verbrugge

wo 18 oktober 2017 15:08
Ja

Mares Verbrugge

wo 18 oktober 2017 15:08
Ja

Jitske Hallema

vr 20 oktober 2017 16:03
Ja: Dit is een zeer zinvolle investering in de toekomst van de wijken en ons land. Er is inmiddels heel veel kennis en ervaring opgebouwd en het functioneert enorm goed. Ik hoop dat de corporaties het lef hebben om in elke wijk een 5 tot 10 tal woningen voor deze studenten ter beschikking te houden.

Bertie van Gelder

za 21 oktober 2017 10:28
Ja: Deze vier studenten van Danny Dapper (Academie van de stad) hebben zoveel reuring in de Dapperbuurt gebracht met hun verschillende initiatieven dat het heel jammer zou zijn als dit project per 1 januari 2018 zou moeten stoppen. De Dapperbuurt heeft geen buurthuis en Frans, Marès, Sam en Sophie geven ... lees meer