Project in gebiedsplan 2018

Dapperbuurt Natuurlijk, een groeiend groen netwerk in de Dapperbuurt

Geplaatst op 7 oktober 2017, 14:34 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
In samenwerking met verschillende partijen in de buurt en eventuele dekking (aanvraag was 3.000) uit vergroenen van Oud-Oost. De verdere uitwerking van dit initiatief moet in goed overleg met de betrokken deskundigen van de gemeente.

In de Dapperbuurt zijn bewoners in verschillende groen-initiatieven actief. Bewoners hebben veel kennis en ervaring met het inrichten en beheer van geveltuinen en privé tuinen. We willen deze groepen graag samenbrengen, zodat mensen met groene vingers van elkaar kunnen leren en we meer groen in de Dapperbuurt kunnen realiseren. De Dapperbuurt is een erg versteende wijk, waar weinig groen aanwezig is. Dit kan veranderen al meer bewoners de handen ineen slaan en samen kleine en grotere groeninitiatieven opzetten. Het groeiend groen platform houdt contact met alle groenintiatieven en kan als contactpersoon voor gemeente en andere instanties dienstdoen.

We willen minimaal vier keer per jaar een bijeenkomst organiseren, telkens met een andere thema, waarbij kennis kan worden gedeeld, en workshops kunnen worden gegeven, om de bestaande kennis te vergroten. Daarnaast wil het groennetwerk dat er uiteindelijk in elke straat in de Dapperbuurt een groeninitiatief ontstaat, van bewoners uit die straat.

Toelichting

n de Dapperbuurt zijn bewoners in verschillende groen-initiatieven actief. Bewoners hebben veel kennis en ervaring met het inrichten en beheer van geveltuinen en privé tuinen. We willen deze groepen graag samenbrengen, zodat mensen met groene vingers van elkaar kunnen leren en we meer groen in de Dapperbuurt kunnen realiseren.

We zijn van de zomer een groenplatform gestart samen met de Acadamie van de Stad en de Jungle. Inmiddels is er twee keer een bijeenkomst  gerealiseerd, eenmaal op 15 juli, de Opzomerdag en onlangs op 7 oktober, met als thema Herfst, over snoeien en insectenhotels.

De bijeenkomst in juli was een eerste ontmoeting van actieve buurtbewoners die met eigen tuinen en geveltuinen bezig zijn. Tijdens deze bijeenkomst bleek dat er veel behoefte was aan onderling contact en uitwisseling van kennis. Tevens werd de ambitie uitgesproken om de Dapperbuurt verder te vergroenen. De Dapperbuurt is een erg versteende wijk, waar weinig groen aanwezig is. Dit kan veranderen al meer bewoners de handen ineen slaan en samen kleine en grotere groeninitiatieven opzetten.

Het groene netwerk in de Dapperbuurt wil minimaal vier keer per jaar een bijeenkomst organiseren, telkens met een andere thema, waarbij kennis kan worden gedeeld, en zo nodig workshops kunnen worden gegeven, om de bestaande kennis te vergroten.

Daarnaast wil het groennetwerk dat er uiteindelijk in elke straat in de Dapperbuurt een groeninitiatief ontstaat, van bewoners uit die straat.

Het groeiend groen platform houdt contact met alle groenintiatieven en kan als contactpersoon voor gemeente en andere instanties dienstdoen. Tevens kunnen bewoners via het platform informatie delen en kennis uitwisselen.

Gewenst resultaat 
Meer groen in de Dapperbuurt. Meer betrokkenheid bij het groen in de Dapperbuurt. Versterken van het netwerk rondom groen-initiatieven. Om zodoende te komen tot een groene, sociale en leefbare buurt.
Idee
Illustration
Dapperbuurt Natuurlijk
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Een groene buurt (?)
Deel dit:
1 projectupdate

Stephany van Veen

Project volgens planning

Zaterdag 8 september is er een groenschouw in de Dapperbuurt voor iedereen die actief is met groen in de buurt.
0
Open de update in eigen pagina
Laatste 5 reacties Toon alle 7 reacties

Jannekee Jansen op de Haar

wo 11 oktober 2017 16:36
Ja: De Dapperbuurt is erg versteend, meer groen maakt de buurt leefbaarder.

Hans Bueno de Mesquita

vr 13 oktober 2017 12:07
Ja

Jelmer de Wit

wo 18 oktober 2017 14:39
Ja

Jitske Hallema

vr 20 oktober 2017 15:42
Ja: Mag zelfs uitgebreid naar andere buurten in oudoost

Joke Soolsma

ma 13 november 2017 10:55
Ja