Projectvoorstel voor gebiedsplan 2018

Plukroute Oostpoort en Tuinwijck

Geplaatst op 8 oktober 2017, 20:45 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt niet voorgedragen voor het concept Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
Initiatief wordt opgenomen in het project; Vergroenen Oud-Oost en via de groengroep Oostpoort uitwerken

LEES VERDER: Vergroenen Oud-Oost

Dit is een initiatief om een strook van fruit-, notenbomen, fruitstruiken en andere eetbare planten langs het spoor van nieuwe wijk Oostpoort en het naastgelegen Tuinwijck aan te leggen tot aan het Muiderpoortstation en dan verder langs het spoor richting de Linnaeusstraat. De methode die hiervoor gebruikt wordt is de permacultuur (voedselbos), die zorgt voor ondersteunende combinaties van eetbare en andere planten om de juiste insecten aan te trekken, plantenziektes af te weren en het bodemleven te verbeteren. Zo ontstaat een prachtige parkstrook, waar de bewoners en gebruikers van Oostpoort en Tuinwijck kunnen genieten van zelf geplukt fruit op een mooie, frisse, natuurlijke plek.

Gewenst resultaat 
Deze eetbare strook zal de basis kunnen worden voor natuureducatie voor de kinderen, die in de wijk op school gaan en wonen. Een vervolg is het plan om gidsen op te leiden die rondleidingen met natuur- en voedseleducatie willen verzorgen, net als in het Vondelpark. Ook willen workshops gaan geven over (bio)diverse onderwerpen en uiteraard een workshop jam maken.
Zo kunnen alle bewoners en met name de kinderen, die in de buurt wonen of op school zitten hiervan profiteren.

De groenstrook trekt vanwege de vruchten en noten veel vogels aan en geeft voldoende schaduw en frisse lucht. De biodiversiteit floreert er vanwege een doeltreffende methode van aanleg.
Dit biedt Amsterdam Oost de gelegenheid om verblijfplaatsen en nestplaatsen voor de vogels te creƫren, die langs de groene spoorstroken de stad binnenkomen. Daar zijn de grote Brabantse gemeenten onlangs mee begonnen omdat het aantal vogels in de steden de laatste jaren dramatisch is afgenomen.
Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Een groene buurt (?)
Deel dit:
Laatste 5 reacties Toon alle 15 reacties

hannie van Duijnhoven

vr 27 oktober 2017 23:19
Ja

Marianne Stuivinga

ma 30 oktober 2017 17:52
Ja: Leuk om kinderen bewuster te maken van wat de natuur allemaal te bieden heeft op een ecologisch verantwoorde manier. Geeft ook een mooie variatie op bestaande groenbeplanting

Celine Heldring

wo 8 november 2017 11:21
Ja

Loes Diephuis

za 11 november 2017 10:26
Ja: Een geweldig plan. De stadstuinen zijn een succes gebleken....een boomgaarden strook zou een succesvol vervolg hierop zijn!

Erwin Driessens

za 11 november 2017 20:24
Ja: vergroting van biodiversiteit en ook nog iets lekkers op zijn tijd, goed plan!