Project in gebiedsplan 2018

Inzet van goede buren bij het tegengaan van armoede en eenzaamheid

Geplaatst op 10 oktober 2017, 11:03 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2018 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
Goed initiatief, dekking kan gevonden worden in een ander budget. De verdere uitwerking van dit initiatief moet in goed overleg met de betrokken deskundigen van de gemeente.

Burennetwerk is sinds 2012 actief in Oost. We groeien en nog steeds en er is veel potentie. Ook zien we dat per gebied in Oost andere vragen bij ons terecht komen en we de aandacht op . In Oud-Oost zouden we graag de sterke dragende samenleving, goede buren, willen koppelen aan mensen in de buurt die kampen met armoedeproblematiek en/of eenzaamheid.

Versterking dragende samenleving – werven nieuwe goede buren.

In Oud-Oost wil Burennetwerk inzetten op het versterken van de dragende samenleving. Er zijn veel bewoners die in staat zijn om iets voor hun buurtgenoten te betekenen en daar ook zeker toe bereid zijn. Ze zijn zich alleen niet altijd bewust van de vraag die er is en al helemaal niet van het feit dat er veel verwacht wordt van de dragende samenleving. Burennetwerk spreekt deze groep bewoners aan; vaak mensen tussen de 20 en de 40 jaar met een druk gezin, baan of studie. Buurtgenoten ondersteunen met een klusje, een wandelingetje of boodschap is prima in te plannen als dit flexibel kan. Ze hebben weinig begeleiding en training nodig, omdat ze zelfstandig verantwoordelijkheid kunnen dragen.

In Oud-Oost zijn de laatste jaren steeds meer mensen van dit type potentiele vrijwilliger, of goede buur, gaan wonen. Door extra aandacht te besteden aan de werving van deze goede buren, kunnen er meer mensen gekoppeld worden aan buurtgenoten waar armoede- of eenzaamheidsproblematiek speelt (of een combinatie daarvan).

Toelichting

Armoede

Veel vragen in Oud-Oost hebben te maken met armoede. Mensen hebben geen geld om een klusjesman te betalen of een betaalde boodschappendienst. Vragen komen dan vaak bij Burennetwerk via Timon, het OKT, Cordaan Jeugd en Gezin, Vluchtelingenwerk of Dynamo. In veel gevallen gaat het om éénouder-gezinnen. Vaak is er in huis heel lang niets gebeurd, waardoor het huis er verwaarloosd uit ziet. Geld om het schilderen is er niet. Een goede buur komt helpen, maar lost uiteraard het probleem van armoede niet op. Toch is het van grote waarde dat het netwerk in de buurt kan helpen met deze praktische zaken. Mensen hoeven zich niet onnodig in de kosten te werken, als er een eenvoudige oplossing is. Goede buren, en dus Burennetwerk, zijn vaak een schakeltje in het geheel. Samenwerken met andere (vrijwilligers) organisaties is hierin belangrijk. We zouden deze schakel graag willen uitbreiden door bijvoorbeeld samen met Stichting Present Amsterdam ook te kunnen ondersteunen bij grotere klussen in huis.

Eenzaamheid

Armoede gaat ook vaak gepaard met eenzaamheid. Er is een klein(er) netwerk waar mensen op terug kunnen vallen. Burennetwerk koppelt buren aan elkaar, ook voor sociaal contact. Samen een kopje koffie drinken, een hobby uitoefenen of gewoon een wandeling maken. Deze vragen komen vaak bij ons terecht via de Thuiszorg, Dynamo, de ergotherapeut, de fysiotherapeut of de huisarts. Het gaat vaak om ouderen of mensen met een licht verstandelijke beperking. In de praktijk zien we dat dit vaak een eerste stapje op weg is naar minder eenzaamheid. Wat écht nodig is een netwerk van mensen waar iemand bij kan horen. Daarom zouden we in Oud-Oost graag de verbanden willen versterken met groepen en buurthuizen, waar een goede buur sámen met iemand naar toe kan gaan om zo te kijken of er groepen zijn waar iemand bij aan kan sluiten. Ook zouden we, bij een dergelijke vraag, kunnen kijken of er iemand is in zo’n minigemeenschap die eens op bezoek zou willen gaan. Zo wordt het werk van Burennetwerk nog beter ingebed in de buurten.

Gewenst resultaat 
- Werven goede buren en versterken dragende samenleving
- Samenwerkingsverbanden creëren rondom armoede, wat kunnen we sámen met andere vrijwilligersorganisaties betekenen voor buurtgenoten.
- Connecties leggen met actieve bewoners, buurthuizen en andere gemeenschappen waar goede buren mensen mee naar toe kunnen nemen.
Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Participatie en activiteiten mét en vóór de buurt (?)
Deel dit:
1 projectupdate

Joost van der Klein

Project niet gerealiseerd

De afspraken hierover zijn (nog) niet goed uitgewerkt.
0
Open de update in eigen pagina
2 reacties

Jitske Hallema

vr 20 oktober 2017 15:37
Ja: Lief

M Zwaga

za 28 oktober 2017 15:09
Ja