Project in gebiedsplan 2019

MoTuin groene verbinder in de Transvaalbuurt

Geplaatst op 22 oktober 2018, 12:42 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
De financiering is afhankelijk van de beoordeling van de subsidieaanvraag bij het stadsdeel.

MoTuin staat voor het verbinden van mensen door de groene en duurzame boodschap, op een culturele/creatieve manier. Te beginnen in de Amsterdamse Transvaalbuurt,
Wat kan MoTuin?
1. Ontwikkelen van groene plekken in de buurt
2. Organiseren van workshops, lezingen en ontmoetingen
3. Organiseren van groene evenementen in de buurt:
4. Organiseren van activiteiten voor kwetsbare mensen in de wijk
5. Kennis delen over gezond eten en leven.

MoTuin beheert de Tugela85Tuin en de HoekTuin Chr. De Wet – Tugela, en ambieert meer plekken in de Transvaalbuurt.
Elke vrijdagochtend van 10.30 is er een tuinier en klus ochtend in Tuegla85, waar we tuinieren,koken, kleine klusjes doen, etc We sluiten af met een gezamenlijke lunch. Deze ochtend is vrij om in te lopen voor iedereen, veel mensen die geisoleerd zijn of moeilijk deel kunnen nemen aan een werkend leven, komen bij MOtuin meedoen. Ze maken kennis met anderen, leren en werken met elkaar op hun eigen niveau. Op dinsdagmiddag wordt veel gewerkt in de hoektuin van de CHr. de Wetstraat. Buurtbewoners en kinderen uit de wijk houden samen de tuin mooi en onderhouden contact. De teamleden van MoTuin zijn betrokken bij diverse groenprojecten in de stad zoals de TugelaHuisTuin (https://www.facebook.com/pages/Tugelahuistuin/1407565712809279) en ontKIEM West (www.ontkienwest.nl) (verder aanvullen).

Daarnaast is MOtuin aanwezig bij Bijvoorbeeld de Sint Maarten optocht, KrugerpleinGroenDagen, groen-in-Transvaal-werkdagen en andere evenementen in de wijk.

MoTuin heeft een aantal overheerlijke producten ontwikkeld, biologisch, lokaal, gezond en uiterst smaakvol. Denk aan de gekleurde mini-hapjes, de knolselderij-kastanjechampignon soep, de (door jou zelf versierde) pizza’s, gevulde Moven appels en de dranken uit grootmoeders verhalen.

MoTuin is een initiatief van Culturele Wijkonderneming Tugela85 | Tugelaweg 85

Gewenst resultaat 
MoTuin wil graag haar activiteiten uitbreiden zodat nog meer mensen deel kunnen nemen aan activiteiten op het gebied van gezond eten en leven, sociale cohesie bevorderen, eenzaamheid en isolatie van buurtbewoners tegengaan. Daarvoor willen we het aantal uren dat MOtuin actief is verdubbelen van 2 dagdelen naar 4 dagdelen per week op de vrijdagen en de dinsdagen. Hierdoor kunnen we ook aan kleinschalige productontwikkeling doen, zoals het maken van kruidenthee uit eigen tuinen en eventueel het bakken van brood voor de verkoop in de buurt. Het aantal deelnemers kan hierdoor groeien van 10 per week naar 20 per week. Om dit te kunnen organiseren zal er een coordinator worden gezocht die de vrijwilligers kan ondersteunen op organisatorische gebied en de aandacht en zorg kan bieden aan deelnemers die dat nodig hebben.
Idee
Illustration
 

Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Bewoners hebben een groenere woonomgeving (?)
Deel dit:
1 projectupdate

Eilbron varda

Project volgens planning

loopt volgens de planning
0
Open de update in eigen pagina
4 reacties

J. Olykan

wo 24 oktober 2018 14:09
Ja

Diane Elshout

wo 31 oktober 2018 10:49
Ja

Rens van der Linden

za 17 november 2018 23:27
Ja

Tamara van Leeuwen

ma 26 november 2018 15:46
Ja mits...