Project in gebiedsplan 2019

Goedemorgen bewoners van Oost!

Geplaatst op 26 oktober 2018, 12:02 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
De financiƫle bijdrage komt uit het budget voor bewonersinitiatieven.

De Dapperbuurt is een buurt geworden waar bewoners steeds meer langs elkaar heen leven. Er is weinig sociale cohesie en mensen voelen zich steeds minder betrokken en verantwoordelijk voor de buurt en elkaar.
Het plan is om een actie op te starten, waarbij mensen worden opgeroepen om elkaar gedag te zeggen, in combinatie met een aantal 'Goedemorgenambassadeurs' die het goede voorbeeld geven en waar mogelijk een gesprekje aanknopen met buurtbewoners. Vervolgens kunnen er andere acties worden opgestart, waarbij het doel is om bewoners contact met elkaar te laten leggen en een gezellige, prettige omgang met elkaar te bevorderen. Tegen het eind van het jaar worden er een paar buurtborrels en/of koffieochtenden georganiseerd, waarbij bewoners onder het genot van een drankje en hapje elkaar beter kunnen leren kennen.

Toelichting

Op 22 september was er een groots opgezette Burendag georganiseerd in de Dapperbuurt door het Kathuis en Jungle Amsterdam. Daarbij stond er ook een wensboom en een ideeënbus waar bezoekers een wens of idee konden achterlaten. Van de vijfenveertig wensen in de wensboom waren er maar liefst 17 die te maken hadden met een wens dat bewoners in de Dapperbuurt meer contact met elkaar zouden krijgen en aardiger voor elkaar zouden zijn. Een aantal keren werd ook concreet genoemd dat men wilde dat mensen elkaar weer gewoon gaan groeten, of elkaar gedag zeggen.
De Dapperbuurt is een buurt geworden waar bewoners steeds meer langs elkaar heen leven. Er is weinig sociale cohesie en mensen voelen zich steeds minder betrokken en verantwoordelijk voor de buurt en elkaar. Dit geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Kinderen zijn het verleerd om elkaar en volwassenen aan te spreken. Dit is een lastig probleem dat niet zo snel te verhelpen is. Een actie waarbij mensen worden opgeroepen om elkaar gewoon weer goeden dag te zeggen, kan een eerste aanzet zijn om meer contact en interesse in elkaar te krijgen.
Het plan is om een actie op te starten, waarbij mensen worden opgeroepen om elkaar gedag te zeggen, in combinatie met een aantal “Goede morgenambassadeurs” die het goede voorbeeld geven en waar mogelijk een klein gesprek aanknopen met buurtbewoners. Vervolgens kunnen er andere vervolg acties worden opgestart, waarbij het doel is om bewoners contact met elkaar te laten leggen en een gezellige, prettige omgang met elkaar te bevorderen. Tegen het eind van het jaar worden er een paar buurtborrels en/of koffieochtenden georganiseerd, waarbij bewoners onder het genot van een drankje en hapje elkaar beter kunnen leren kennen. Ook dit was een wens van een paar buurtbewoners, om een borreluurtje voor buurtbewoners in te stellen.

Gewenst resultaat 
- Meer contact tussen bewoners van de Dapperbuurt.
- Het totstandkomen van ontmoetingen tussen buurtbewoners.
- Sterkere sociale cohesie in de buurt, waarmee een wens van veel Dapperbuurtbewoners in vervulling gaat.

Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Er is meer saamhorigheid in de buurten (?)
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 4 projectupdates

Jannekee Jansen op de Haar

Project volgens planning

Inmiddels is er een groepje samengesteld die een groot project rond eenzaamheid en armoede voorbereiden. Het gaat om een publiekscampagne, waarbij bewoners van Oost bewust worden gemaakt van vooroordelen en taboes die bestaan rond armoede. Het wordt een project waarbij filmpjes, podcasts, teksten, s...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Jannekee Jansen op de Haar

Project afgerond

Nog een aanvulling. Dit project is dus voor 2019 afgerond, omdat er in 2020 een vervolg komt in een andere vorm. Bij de vorige update had dus moeten staan Project afgerond, maar dat is bij die update niet meer aan te passen.
0
Open de update in eigen pagina
2 reacties

Jurry Adriaensen

di 13 november 2018 17:35
Ja

O S

wo 14 november 2018 14:43
Ja