Project in gebiedsplan 2019

Opknappen speeltuin/moestuin pleintje Pieter Nieuwlandstraat t.h.v. nr. 8

Geplaatst op 29 oktober 2018, 15:20 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
Concrete voorstellen kunnen worden gefinancierd uit generieke budgetten voor openbare ruimte en vergroening.

De bedoeling is om een totaalplan uit te tekenen voor dit pleintje, dit aan buurtbewoners voor te leggen en het zo mogelijk voor de komende zomer uit te voeren, zodat het pleintje in de zomer van 2019 een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor de buurt kan worden. Ook willen we het pleintje een nieuwe naam geven. Het straatje langs de school tussen de Tweede Van Sindenstraat en de Pieter Nieuwlandstraat heet het Johanna Westerdijkstraatje. Dit is eigenlijk een veel te klein straatje voor een belangrijke vrouw als Johanna Westerdijk. Zij was de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. Johanna werd in 1917 hoogleraar, zij was botanicus en schimmeldeskundige. Dit lijkt ons een uitstekende naam voor een pleintje met veel groen, moestuintjes en een hoekje waar nauwelijks tot geen zonlicht komt en dat dus een uitstekende omgeving voor schimmels is. Onderdeel van het aanpassingsplan is dan ook om een portret van Johanna Westerdijk op te hangen met een kort tekstje erbij en het pleintje om te dopen tot het Johanna Westerdijkplein.

Toelichting

Ter hoogte van de Dapperschool in de Dapperbuurt aan de Pieter Nieuwlandstraat is een speeltuintje met een hek eromheen. Het plein ligt beschut tussen de woonhuizen en er zit een hek voor dat ’s nachts op slot gaat. Dit plein heeft eigenlijk geen echte naam, sommigen noemen het het Satellietplein, anderen de Verftuin.
Jungle Amsterdam is onlangs begonnen om dit plein een beetje op te knappen en wij hebben de bestaande plantenbakken bijgewerkt, en buurtbewoners gezocht die het leuk vinden om hier een eigen moestuintje te beginnen. Tijdens de winter zal er niet veel gebeuren in de tuintjes, maar die periode kan wel benut worden om het plein op te knappen.
Wij willen de indeling van het plein houden zoals die is, wel willen we meer groen, en de bestaande wip in elk geval vervangen door een meer uitdagend speeltoestel. Verder willen we de positie van de bankjes aanpassen, zodat er meer interactie tussen bezoekers en spelende kinderen mogelijk is. En we willen centraal in de tuin bakken met eetbare planten maken, zoals kruiden, waar buurtbewoners ook gebruik van kunnen maken als ze zelf geen tuintje beheren.
De bedoeling is om een totaalplan uit te tekenen, dit aan buurtbewoners voor te leggen en het zo mogelijk voor de komende zomer uit te voeren, zodat het pleintje in de zomer van 2019 een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor de buurt kan worden.
Ook willen we het pleintje een nieuwe naam geven. Het straatje langs de school tussen de Tweede Van Sindenstraat en de Pieter Nieuwlandstraat heet het Johanna Westerdijkstraatje. Dit is eigenlijk een veel te klein straatje voor een belangrijke vrouw als Johanna Westerdijk. Zij was de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. Johanna werd in 1917 hoogleraar, zij was botanicus en schimmeldeskundige. Dit lijkt ons een uitstekende naam voor een pleintje met veel groen, moestuintjes en een hoekje waar geen tot nauwelijks zonlicht komt en dat dus een uitstekende omgeving voor schimmels is.
Onderdeel van het aanpassingsplan is dan ook om een portret van Johanna Westerdijk op te hangen met een kort tekstje erbij en het pleintje om te dopen tot het Johanna Westerdijkplein.
Dit project wordt gecombineerd met de muurkrant voor de Dapperbuurt, een ander project in het Gebiedsplan 2019.
In dit project wordt ervan uitgegaan dat plantenbakken en de bijbehorende aarde door de gemeente wordt verzorgd.

Gewenst resultaat 
Een verwaarloosd en onaantrekkelijk pleintje in de Dapperbuurt omvormen tot een aantrekkelijk levendig pleintje, waar gespeeld kan worden, en waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten in een groene omgeving. En het creƫren van een nieuwe moestuinlocatie in de Dapperbuurt, in combinatie met een speelplek, waar kinderen kunnen spelen en leren over planten en tuinieren.
Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Minder rommelige openbare ruimte (?)
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates

Jannekee Jansen op de Haar

Project volgens planning

Het moet een combinatie worden van spelen, groen en ontmoeten voor de buurt. Alle bewoners van de blokken rond het pleintje en de ouders van de Dapperschool zijn uitgenodigd in de Jungle om mee te praten over de inrichting van het pleintje. Er waren uiteindelijk slechts 6 bewoners komen opdagen, waa... lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Jannekee Jansen op de Haar

Project achter op planning

Het project duurt wat langer dan gepland. Inmiddels is er ook overleg met de Dapperschool en Thula, de vrije school geweest, samen met de gemeente. Hieruit is voortgekomen, dat de vrije school zou kijken of er ouders zijn die het leuk vinden om een bankje rond de ronde groenbakken te maken van hout....

lees meer
0
Open de update in eigen pagina
4 reacties

Jurry Adriaensen

di 13 november 2018 17:35
Ja

O S

wo 14 november 2018 14:36
Ja

Rens van der Linden

za 17 november 2018 23:16
Ja

Hans Bueno de Mesquita

vr 23 november 2018 18:16
Ja