Project in gebiedsplan 2019

Hoe zou jij het armoedeprobleem oplossen?

Geplaatst op 29 oktober 2018, 15:32 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
In 2019 wordt een nieuwe werkwijze voor participatieve democratie beproefd in de Dapperbuurt (zie inleiding gebiedsplan). Dit onderwerp zal zeker ter tafel komen. Het project wordt daarom niet direct opgenomen in het gebiedsbudget, maar zal zeker worden meegenomen in de nieuwe aanpak voor de Dapperbuurt, graag in samenwerking Jungle Amsterdam.

Er zijn veel verschillende regelingen ter ondersteuning van mensen met een minimuminkomen (stadspas, eenmalige uitkeringen, huursubsidie, huurtoeslag, kwijtschelding van belasting) en vaak denkt men dat deze regelingen wel oplossingen bieden. Maar ze zijn vaak te ingewikkeld, te onzeker of niet heel adequaat. Een veelgehoorde klacht is dat armoede verborgen blijft, maar vooral ook dat er over armen wordt besloten, maar er  niet naar armen wordt geluisterd! In dit project willen we daar verandering in brengen. We willen luisteren naar mensen met een minimuminkomen en vooral naar hun ideeën over oplossingen.
In een reeks bijeenkomsten willen we het gesprek aangaan met deze groep en hen zelf laten vertellen wat zij als oplossing voor hun probleem zien.

Toelichting

Armoede groeit in Nederland en de ontwikkelingen rond armoede in Amsterdam Oost zijn ook zorgelijk. Op het gebied van armoede en minima meet Amsterdam-Oost zich alleen met stadsdeel West. In Amsterdam-Oost zijn 6030 uitkeringsgerechtigden, 6 procent van de beroepsbevolking. Er leven 10.363 minimahuishoudens, dat is 17,4% van de totale bevolking, daarnaast zijn er 4259 jongeren met een minimuminkomen. Een bijkomende groep wordt gevormd door 'werkende armen'. Dat zijn mensen die werken maar toch op de 0-lijn zitten. Over deze groep bestaan geen cijfers. Er zijn 11.627 zzp'ers in Amsterdam'Oost en als  we uitgaan van de landelijke cijfers dan zal de helft daarvan net in hun basisonderhoud kunnen voorzien. Ook zal in 2019 het besteedbaar inkomen van juist de minima dalen, door de btw-verhoging, de energietransitie en belasting op energie. Vele minima komen op een besteedbaar inkomen van krap 200 euro per maand, maar ook de groep die net boven het minimuminkomen zit, wordt hard getroffen. Deze laatste groep komt vaak net niet in aanmerking voor allerlei regelingen. Vooral gezinnen waarvan een van de ouders werkt, worden hierdoor zwaar getroffen.

Gewenst resultaat 
Het komen tot een advies voor armoedebestrijding in Amsterdam-Oost, dat door de armen en minima zelf is bedacht. Doel is om deze groep zelf aan het woord te laten. Een veelgehoorde klacht is dat er over hun hoofden wordt beslist en dat er nooit naar hun ideeën zelf nooit wordt gevraagd. In de praktijk blijkt ook dat veel mensen bestaande regelingen niet weten te vinden. Met dit project willen wij ook achterhalen waarom dat zo is en wat de mensen zelf als oplossing hiervoor zien.
Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Minder bewoners in de Transvaalbuurt, de Oosterparkbuurt en de Dapperbuurt hebben te maken met armoede en schulden (?)
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 3 projectupdates

Jannekee Jansen op de Haar

Project volgens planning

Inmiddels heeft er ook een gesprek plaatsgevonden met de 'Kijk op de Wijk' groep uit de Indische Buurt van Civic. Het was een interessant gesprek dat weer veel input heeft opgeleverd. Van alle informatie en verhalen wordt een boekje samengesteld met verhaaltjes, beleefd door fictieve personages, d... lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Jannekee Jansen op de Haar

Project volgens planning

Er hebben uiteindelijk 7 groepsgesprekken plaats gevonden over armoede, en nog heel veel meer individuele gesprekken. Daarnaast is het thema regelmatig op tafel gekomen tijdens de vrouwenochtenden in de Jungle. Het boekje is in de maak, de verhalen zijn allemaal geschreven, en het is nu nog een kwes... lees meer
0
Open de update in eigen pagina
3 reacties

Jurry Adriaensen

di 13 november 2018 17:36
Ja

O S

wo 14 november 2018 14:37
Ja

Hans Bueno de Mesquita

vr 23 november 2018 18:16
Ja