Project in gebiedsplan 2019

Lees je energierekening

Geplaatst op 29 oktober 2018, 16:00 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
In 2019 wordt een nieuwe werkwijze voor participatieve democratie beproefd in de Dapperbuurt (zie inleiding gebiedsplan). Dit onderwerp zal zeker ter tafel komen. Het project wordt daarom niet direct opgenomen in het gebiedsbudget, maar zal zeker worden meegenomen in de nieuwe aanpak voor de Dapperbuurt.

In 2019 gaat de energierekening fors omhoog, dit kan van 127 euro nu zomaar uitkomen op 200 euro. Op dit moment lijden al één op de vijf bewoners van Oost aan energie-armoede. Dit wil zeggen dat ze 10 of meer procent van hun besteedbaar inkomen uitgeven aan energie. Voor mensen met een laag inkomen zijn er niet veel mogelijkheden om nog te bezuinigen, omdat ze vaak al op van alles hebben bezuinigd.
Een onderdeel waar wel nog ruimte zit om te bezuinigen is de energierekening. In dit project gaan ze samen met mensen de energierekening door. We laten mensen zien hoe ze kunnen aflezen waar ze veel verbruiken, dit kan worden vergeleken met de buren. Wat is er aan kleine aanpassingen te doen om energie te besparen, of wat kun je door kleine gedragsveranderingen bereiken. Of is het gunstig om over te stappen op een andere energieleverancier.
Dit project voeren we uit, samen met de Energiepioniers en Milieucentraal.

Gewenst resultaat 
Het doel is om mensen met weinig geld te helpen om te bezuinigen op hun energierekening en te voorkomen dat zij uit eindelijk afgesloten worden.
Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Minder bewoners in de Transvaalbuurt, de Oosterparkbuurt en de Dapperbuurt hebben te maken met armoede en schulden (?)
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 3 projectupdates

Jannekee Jansen op de Haar

Project volgens planning

Inmiddels zijn er diverse mensen op het spreekuur geweest op vrijdag die wij wegwijs hebben gemaakt in de energierekening en samen met hen hebben uitgezocht waar zij in huis op energie kunnen besparen. Verder heeft er ook een groepsvoorlichting plaats gevonden voor de vrijwilligers van Cybersoek. De... lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Jannekee Jansen op de Haar

Project afgerond

Er hebben inmiddels vier groepsbijeenkomsten plaats gevonden met voorlichting rond dit thema en er liggen nog een paar afspraken om in 2020 bij een paar locaties in Oost voorlichting te geven. Die afspraken zullen in 2020 gemaakt worden. Inmiddels is het standaard dat wij bij mensen die op het spre... lees meer
0
Open de update in eigen pagina
3 reacties

Jurry Adriaensen

di 13 november 2018 17:37
Ja

O S

wo 14 november 2018 13:30
Ja

Hans Bueno de Mesquita

vr 23 november 2018 18:12
Ja: Inzicht in de energierekening maakt je bewust hoe je maandlasten kan beinvloeden