Projectvoorstel voor gebiedsplan 2019

Ontwikkelen groen lint Oost, versterken stadslandbouw en biodiversiteit

Geplaatst op 29 oktober 2018, 16:10 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt niet voorgedragen voor het concept Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
De manier waarop in Oost de aanpak van vergroenen wordt ingericht wordt op dit moment, ook in overleg met Jungle Amsterdam nog onderzocht. Afhankelijk daarvan kunnen opdrachten voor dit soort onderzoek en het onderhouden van het netwerk geheel, of gedeeltelijk aan de partners in de buurt worden verstrekt.

Er hebben in 2018 vier Jungle Safari’s plaatsgevonden, waarbij er telkens een ander onderwerp centraal stond. Vanuit de deelnemers aan de Safari’s kwam meermaals de wens naar voren om meer samen te werken tussen de verschillende groeninitiatieven in Oost en om uiteindelijk toe te groeien naar een groen lint door Oost, waarbij alle groenprojecten uiteindelijk met elkaar verbonden worden. Hiermee is het de bedoeling om meer locaties beschikbaar te maken voor stadslandbouw en om de biodiversiteit in het gebied te versterken, door een route te maken voor planten, zaden en kleine dieren.
Vincent Kuypers, onze vaste ecoloog, die ook met alle Safari’s als expert is mee geweest, is bereid om samen met de groeninitiatieven in Oost een plan te ontwikkelen om dit groene lint door Oost vorm te geven.
Het groenplan zal tot stand komen in overleg met alle betrokkenen, bewoners, groenprojecten, gemeente, woningbouwcorporaties, e.d.

Toelichting

Er hebben in 2018 vier Jungle Safari’s plaatsgevonden, waarbij er telkens een ander onderwerp centraal stond, zo was er een Safari over stadslandbouw, één over biodiversiteit, één over verstening en wateroverlast/verdroging/hittestress en een laatste specifiek over groen in de Dapperbuurt. Vanuit de deelnemers aan de Safari’s kwam meermaals de wens naar voren om meer samen te werken tussen de verschillende groeninitiatieven in Oost en om uiteindelijk toe te groeien naar een groen lint door Oost, waarbij alle groenprojecten uiteindelijk met elkaar verbonden worden. Hiermee is het de bedoeling om meer locaties beschikbaar te maken voor stadslandbouw en om de biodiversiteit in het gebied te versterken, door een route te maken voor planten, zaden en kleine dieren.
Vincent Kuypers, onze vaste ecoloog, die ook met alle Safari’s als expert is mee geweest, is bereid om samen met de groeninitiatieven in Oost een plan te ontwikkelen om dit groene lint door Oost vorm te geven. Vanuit dit plan kunnen de groeninitiatieven dan verder werken aan de totstandkoming van het groene lint.
Het groenplan zal tot stand komen in overleg met alle betrokkenen, bewoners, groenprojecten, gemeente, woningbouwcorporaties, e.d.

Gewenst resultaat 
Een groenplan voor Amsterdam Oost waar wij de komende jaren mee verder kunnen. Dat als basis kan dienen voor de ontwikkeling van nieuwe groenprojecten in Oost en voor gesprekken met nieuwe partijen die zich met groen bezig willen houden.
Het plan zal bestaan uit een overzichtskaart waarop het groene lint duidelijk wordt aangegeven en een beschrijving van de inhoud van het plan en wat er aan uitbreiding van het groen mogelijk is.
De kaart en het plan zullen voor iedereen beschikbaar zijn op de groene website van Jungle Amsterdam, www.junglegroen.amsterdam.
Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Bewoners hebben een groenere woonomgeving (?)
Deel dit:
5 reacties

Dream Support

wo 31 oktober 2018 11:10
Ja

Jurry Adriaensen

di 13 november 2018 17:28
Ja

O S

wo 14 november 2018 13:32
Ja

Rens van der Linden

za 17 november 2018 23:24
Ja: Groene Buren Indische Buurt doet mee

Hans Bueno de Mesquita

vr 23 november 2018 18:11
Ja