Project in gebiedsplan 2019

Psyschisch kwetsbaren

Geplaatst op 30 oktober 2018, 16:38 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost

In het sterk- en zwakrapport van de GGD scoort Oud-Oost (samen met de gebieden Oud-Noord en Bijlmer-Centrum) het hoogst op de indicatoren ernstige psychische problemen (9,3 procent) en gedwongen opnames (1,9 procent). In de Transvaalbuurt is bijna de helft van de sociale huurwoningen toegewezen aan kwetsbare groepen. In de Dapperbuurt was dit bijna een derde, terwijl het Amsterdamse gemiddelde op 28 procent ligt. Voor heel Oud-Oost gaat het in bijna de helft van de gevallen om statushouders en in een derde van de gevallen om kwetsbare bewoners met begeleiding op de woning. De rest betreft kwetsbare groepen zonder begeleiding. In de Dapper- en Transvaalbuurt zien we relatief veel mensen met een groot risico op angst en depressie (11 procent t.o.v. 8 procent in Amsterdam) en licht hogere percentages mensen met beperkingen en/of een lage regie.
Ter ondersteuning van deze groepen willen we de volgende activiteiten organiseren.

Gewenst resultaat 
- Psychiatriecafé
Periodiek wort er voor psychisch kwetsbaren bewoners, buurtbewoners, professionals en andere geïnteresseerden een psychiatriecafé georganiseerd. De onderwerpen worden door de buurtbewoners en de doelgroep ingebracht. Dit gebeurt in een informele setting met een hapje en een drankje en eventueel een gastspreker. Er wordt een verbinding gemaakt met de buurt en het netwerk, het is laagdrempelig en er is een open sfeer. Dit moet op den duur bijdragen aan het vergoten van begrip en acceptatie van psychisch kwetsbare bewoners, het maken van de juiste verbindingen en het agenderen en bespreken van de thema’s die in de buurt spelen.

- Mental Health First Aid
De training MHFA leert mensen hoe ze psychische problemen kunnen herkennen bij mensen in je omgeving en wat ze vervolgens kunnen doen om leed te voorkomen. Het doel van deze cursus is om de kennis over psychische aandoeningen te vergroten en mensen praktische vaardigheden aan te leren waarmee zij iemand met een psychische aandoening of een (acuut) psychisch probleem kunnen helpen of naar passende hulp kunnen verwijzen. Net als EHBO, maar dan voor psychische problemen. De cursus vermindert handelingsverlegenheid in het contact met mensen met psychische problemen en bevordert open spreken over psychische problemen.

- Het beter bekend maken van het mantelzorgaanbod voor professionals en mantelzorgers van de psychisch kwetsbare doelgroep.
Mantelzorgers die zorgen voor een naaste met psychische problemen zijn het minst tevreden over de samenwerking met professionele hulpverleners. De samenwerking kan extra worden bemoeilijkt als er sprake is van beperkt ziekte-inzicht en/of weerstand tegen behandeling of medicatie. Ook het algemene mantelzorgaanbod lijkt voor GGZ-mantelzorgers niet passend te zijn. GGZ-organisaties ontwikkelen in toenemende mate een aanbod voor GGZ-mantelzorgers, en professionals worden opgeleid in het samenwerken met families van de doelgroep. Voor de mantelzorgers en zorg- en welzijnsprofessionals willen we een aantal bijeenkomsten organiseren om het mantelzorgaanbod voor GGZ-mantelzorgers en professionals beter bekend te maken.
Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Er zijn meer laagdrempelige zorg- en welzijnsvoorzieningen voor kwetsbare bewoners (?)
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates

Manon Schoneveld

Project volgens planning

Psychiatriecafé De aftrap van het psychiatriecafé was op donderdag 13 juni jl. met als thema Ervaringsdeskundigheid. Psycholoog en onderzoeker Harrie van Haaster heeft zich verdiept in het verschijnsel ervaringskennis. Iedere maand komt er een ander thema aan bod. Zoals bij alle cafés is deze natuur... lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Manon Schoneveld

Project volgens planning

Er komen steeds meer vragen uit het veld over de toenemende (GGZ-)problematiek in Oost. Men maakt zich zorgen, voelt zich onveilig, weet niet hoe gedrag/signalen ingeschat/herkend kunnen worden, is onzeker hoe hier mee om te gaan en waar naar toe te verwijzen. Daarom heeft stadsdeel Oost de handen i... lees meer
Documenten
0
Open de update in eigen pagina
4 reacties

bericht verwijderd

Luca van der Putten

zo 11 november 2018 15:49
Ja mits...: De stad is een plek voor iedereen, ook de psyschisch kwetsbaren. Goed om hen te ondersteunen. Het lijkt mij naast de genoemde resulatenen ook heel zinvol om met de buurten en bewoners, ondernemers en andere organisaties in gesprek te gaan over/met deze groep Amsterdammers. Zodat er daarmee begrip en... lees meer

Manon Schoneveld

vr 17 januari 2020 09:50
Hoi Luca, dank voor het delen! Je bent heel welkom op 11 februari in Post Oost van 15:30-17:30 om je kennis en ideeen te delen op dit thema. Verder vindt er in de Kraaipan op 27 februari een theaterbijeenkomst plaats waar we in gesprek gaan met bewoners. Wat doe je als je je zorgen maakt om je buurvr... lees meer

Annick Postema

zo 11 november 2018 20:45
Ja

J.H. van Grevenstein

vr 16 november 2018 19:22
Ja: Ik ben zelf iemand met een maatschappelijke beperking dus ben ik wel een voorstander van dit alles. Ik merk dat wij er toch vaak maar een beetje bijhangen. Ook op het stadsloket zou het handig zijn dat het personeel daar training in krijgt.