Project in gebiedsplan 2019

Creëer een eigen wereld in Transvaal middels streetart - een duurzaam (smog/fijnstof opnemende verf) en sociaal kunstinitiatief

Geplaatst op 31 oktober 2018, 13:18 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost

ARGUMENTATIE:
Sympathiek initiatief, hoewel uit de omschrijving niet blijkt dat kinderen en volwassenen uit de buurt een actieve rol krijgen in dit project, wat het project voor de buurt een veel grotere meerwaarde zou geven. We stellen voor de financiering elders te gaan zoeken, en kunnen vanuit het stadsdeel daarin bemiddelen. Er zijn voor een project dat duurzaamheid en kunst combineert met een actievere rol voor buurtbewoners alternatieve financieringsbronnen beschikbaar, zoals: - Subsidie 2de verdeelronde gebiedsgerichte kunst- en cultuurinitiatieven (deadline 1 april 2019 voor projecten die plaatsvinden tussen 1 juli en 2019 en 1 jan 2020); - Subsidie duurzaamheidsinitiatieven; - Subsidie bewonersinitiatieven; - Subsidie Fonds voor Oost.

Momenteel zijn we (Anne en Nouch) bezig met een tijdelijk streetart-project op het Joubertplein: op het speelhuisje maken we een afbeelding van kinderen (met verschillende culturele achtergronden) uit de buurt die hand-in-hand een rondedans doen (Girotondo). We portretteren de kinderen in beestenpakken (we zijn allemaal anders en ook gelijk), in een tijdloze grafische stijl passend bij het gevoel van de buurt. 

We willen dit project in overleg met de gemeente uitbreiden naar de rest van de Transvaalbuurt. Nu voor langere periode en gebruikmakend van een verf die smog/fijnstof opneemt (zie http://www.airlite.com/). Anti-smogmaatregelen zijn welkom aangezien Transvaal naast de Wibautstraat ligt (met slechte luchtkwaliteit). De kunstwerken zullen bewoners representeren: door, met en voor bewoners. Het betrekken van bewoners is een speerpunt.

De potentiële werken verbinden oude met nieuwe bewoners en geven de buurt een eigen gezicht. Het is een mediageniek project dat bijdraagt aan een uitnodigende, duurzame omgeving. 

Toelichting

De karakters die hoofdrollen spelen worden al ontwikkeld door Nouch (kunsternaar in de Pretoriusstraat, Instagram >11.000 volgers en werkend voor o.a. de Volkskrant), en zijn voorzien van grote hoofden (als ballonnen) vol met schone lucht. 

We kunnen dit project in verschillende fases uitrollen, en koppelen aan events die reeds in de buurt plaatsvinden of/ en een spel ervan maken zoals het grote voorbeeld in Londen/Shoreditch. (https://en.wikipedia.org/wiki/Invader_(artist)). De grootte van de kunstwerkenn kunnen verschillen, dit is allemaal in overleg. We willen hier graag social media en bv de Volkskrant of andere nieuwsplatformen bij betrekken en het integreren binnen (bestaande) evenementen. 

We kunnen dit project zelf faciliteren, het enige dat we nodig hebben is subsidie en gesprekken over de locaties plus verbinding met de huidige gemeente doelstellingen. We zouden graag een presentatie geven ter inspiratie en ondersteuning.

Gewenst resultaat 
Schoner, socialer, verduurzaming een eigen gezicht voor oost, meer kunst in de openbare ruimte, buurtbewoners met verschillende achtergronden betrekken bij de samenleving.
Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Expertise op het gebied van vergroening en duurzaamheid wordt efficiënt benut (?)
Deel dit:
1 projectupdate

Eilbron varda

Project volgens planning

plan en deel financiering rond, nu richting uitvoering.
0
Open de update in eigen pagina
Laatste 5 reacties Toon alle 13 reacties

Betty Hagendoorn

zo 11 november 2018 20:39
Ja

Annick Postema

zo 11 november 2018 20:50
Ja

Jannekee Jansen op de Haar

di 13 november 2018 18:03
Ja

Marte Otten

zo 25 november 2018 19:53
Ja

els nederlof

di 27 november 2018 21:00
Ja