Project in gebiedsplan 2019

Pilot extra capaciteit Jeugdsportfonds

Geplaatst op 2 november 2018, 10:23 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost

Kinderen en jongeren die een sport willen beoefenen, maar een bijdrage in de kosten nodig hebben, kunnen daarvoor een aanvraag doen bij het Jeugdsportfonds (JFS). Op piekmomenten lukt het echter niet altijd om de aanvragen tijdig te verwerken. Daarom wil stadsdeel Oost samen met het JFS en het Monterssori College Oost een pilot uitvoeren, waarin budget beschikbaar wordt gesteld voor extra capaciteit, gedurende één jaar voor een dagdeel per maand. De extra uren kunnen worden ingevuld door de zorgcoödinator of door een andere medewerker op school die in nauw contact staat met de leerlingen, bijvoorbeeld een gymnastiekdocent of een mentor.

Toelichting

Het Jeugdfonds Sport en de gemeente Amsterdam werken samen om zo veel mogelijk jeugd een kans te bieden om te sporten, onder de noemer ‘Sportvergoeding Jeugd’.

Jeugdigen tot 18 jaar uit gezinnen die het financieel moeilijk hebben, kunnen op 2 manieren de jaarcontributie bij een sportaanbieder vergoed krijgen:

-Een aantal sportaanbieders doet mee aan het Amsterdamse stadspasproject. Jongeren met een stadspas kunnen zich rechtstreeks aanmelden bij de deelnemende Sportaanbieders.


-Jeugdigen die (nog) geen Stadspas hebben, maar uit een gezin met een jaarinkomen van minder dan 120% van het Wettelijk Sociaal Minimum komen, kunnen een aanvraag doen bij het Jeugd Fonds Sport Amsterdam (JFS).
 

Uitgangspunt blijft, dat de scholen primair verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van hun leerlingen en dus ook voor de taak als intermediair. Echter, om aan de vraag van de intermediairs tegemoet te komen, wil stadsdeel Oost samen met het Montessori College Oost en  het JFS een pilot uitvoeren, waarin op piekmomenten extra capaciteit geleverd wordt, zodat alle aanvragen tijdig afgehandeld kunnen worden en zoveel mogelijk jeugd kan gaan sporten. De pilot moet een werkwijze opleveren, die recht doet aan de dringende vraag vanuit het werkveld, maar ook aan de verantwoordelijkheid van scholen en aan voorwaarden die aan intermediairs worden gesteld. Daarnaast moet rekening worden gehouden met een mogelijk vervolg voor de andere scholen in stadsdeel Oost en wordt ook de vraag naar informatie aan leerlingen over lokaal sportaanbod betrokken.

Voorstel is om gedurende 1 jaar 1 dagdeel per maand extra ondersteuning te leveren aan de zorgcoördinator van de school. Deze capaciteit naar keuze door de school in te zetten  (bijv bij de start van het seizoen intensiever). Deze extra capaciteit kan ingevuld worden door de zorgcoördinator zelf of door een collega van de school die in nauw contact staat met de leerlingen ( bijv. gymdocent of mentor).

Daadwerkelijke invulling en organisatie wordt nog uitgewerkt.

 

De intermediair van het JFS helpt met de aanvraag en indien mogelijk helpt de intermediair ook bij het aanvragen van een Stadspas.

Intermediairs zijn mensen, die professioneel betrokken zijn bij het kind en het kind gedurende de looptijd van de aanvraag kunnen volgen. Zij kennen het gezin en zijn op de hoogte van de (financiële) thuissituatie.

De rol van intermediairs wordt op scholen meestal vervuld door Ouder-Kind-Adviseurs en Zorgcoördinatoren. Afhankelijk van de schoolsituatie en met name bij de start van het sportseizoen vraagt dit extra inzet.

Om een beter gebruik van de (armoede-)regelingen voor jongeren, met namen de JSF (jeugd sport fonds), te bevorderen is deze gerichte actie met extra capaciteit vooral ook bedoeld als stimulans voor de andere VO-scholen in Oost om de eigen verantwoordelijkheid te nemen.

 

 

Doelgroep
Jongeren, 11-22 jaar
Gewenst resultaat 
Aanvragen bij het Jeugdsportfonds worden op tijd afgehandeld.
Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Minder bewoners in de Transvaalbuurt, de Oosterparkbuurt en de Dapperbuurt hebben te maken met armoede en schulden (?)
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates

Carlos Opoku

Project achter op planning

De pilot Jeugdsportfonds/sportspreekuur op het MCO is voorzichtig gestart. Om diverse redenen is uitvoering nog niet volledig op gang gekomen. Begin juli is er een evaluatie met alle betrokkenen en wordt besproken hoe de doorstart in het nieuwe schooljaar wordt vormgegeven.
0
Open de update in eigen pagina

Joost van der Klein

Project afgerond

Na de herfstvakantie 2019 is gestart met het ‘Sportspreekuur’ door een sportconsulent (jonge bewoner van Oost). Samen worden websites van clubs bekeken en verwachtingen/verplichtingen bij lidmaatschap besproken. De sportconsulent legt het eerste contact met sportaanbieders. De directie en vakdocente... lees meer
0
Open de update in eigen pagina
1 reactie

Joost van der Klein

vr 20 december 2019 08:34
Pilot Sportspreekuur
Na de herfstvakantie 2019 is gestart met het ‘Sportspreekuur’ door een sportconsulent (jonge bewoner van Oost). Samen worden websites van clubs bekeken en verwachtingen/verplichtingen bij lidmaatschap besproken. De sportconsulent legt het eerste contact met sportaanbieders.
De dire... lees meer