Project in gebiedsplan 2019

Sociaal kapitaal van de buurtgemeenschap BIKO - Transvaalbuurt

Geplaatst op 6 november 2018, 15:04 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - Oud-Oost

Maak het sociaal kapitaal van de buurtgemeenschap BIKO zichtbaar en meetbaar.
BIKO gelooft in de eigen kracht van iedereen. Door te ontmoeten en samen te doen ontstaat meer welzijn en geluk. Dankzij de activiteiten van BIKO zijn deelnemers fysiek en mentaal gezonder, zijn zij beter geïntegreerd in de samenleving, hebben ze een sociaal netwerk opgebouwd en zorgen ze voor elkaar. Zijn deze effecten ook aantoonbaar? We onderzoeken een aantal casussen en maken een inschatting van de opbrengsten voor de gemeenschap en de besparingen voor de gemeente.
Een ‘Onderzoek naar het maatschappelijk rendement van BIKO’. Oftewel een onderzoek naar de waarde en betekenis voor de buurt.

Toelichting

Waardeer vrijwillige inzet en de maatschappelijke impact van die inzet.
We kunnen gebouwen strategisch en flexibel inzetten voor maatschappelijke initiatieven en organisaties. Hiervoor is het soms nodig om de bedrijfseconomische bril af te zetten en stil te staan bij de maatschappelijke opbrengst van ons vastgoed. Hoe zou het zijn als de ambtelijke organisatie hier vaker invulling aan zou geven? Bijvoorbeeld door waarde toe te kennen aan de vrijwillige inzet van bewoners en de maatschappelijke impact van die inzet, in plaats van – zoals nu gebruikelijk – huur te vragen voor het gebruik van (leegstaand) gemeentelijke vastgoed. We openen dan de deur
voor ‘sociale exploitatie’, in navolging van het tienjarige experiment in Enschede waar de
gemeente samen met bewoners een ‘sociale hypotheek’ is aangegaan.

Waarbij we voor BIKO gezamenlijk (buurtbewoners, welzijn, gemeente en woningbouw vereniging) komen tot een waardebepaling en we onderzoeken hoe we een ‘sociale expoitatie ‘mogelijk kunnen maken. Een constructie waarbij we benoemen welke maatschappelijke impact BIKO realiseert in de buurt. En een betaalmodel realiseren op basis van bijvoorbeeld:
• Commerciële activiteiten
• Uitvoeren van activiteiten
• Realiseren van maatschappelijke impact
Met als doel om het eigenaarschap van de vrijwilligers van BIKO te vergroten en te investeren in een duurzame ontwikkeling van de bewoners zelf. Hierbij stimuleren we het ‘zelfbeheer’ en faciliteren we het proces van ‘samensturing’.

Gewenst resultaat 
Een ‘Onderzoek naar het maatschappelijk rendement van BIKO’. Oftewel een onderzoek naar de waarde en betekenis voor de buurt.
Idee
Illustration
 
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Meer mensen hebben regie over hun leven (?)
Deel dit:
1 projectupdate

Eilbron varda

Project volgens planning

Project volgens de planning. Er wordt start gesprekken georganiseerd.
0
Open de update in eigen pagina
2 reacties

Tamara van Leeuwen

ma 26 november 2018 15:52
Nee

Barbara Van Os

wo 5 december 2018 10:36
Nee