Project in gebiedsplan 2020

Een GGZ-vriendelijke buurt

Geplaatst op 22 oktober 2019, 13:52 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2020 - Oud-oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2020 - Oud-oost

In Oud-Oost wonen relatief veel mensen met een psychische aandoening. In de kwetsbare buurten van Oud-Oost – de Transvaalbuurt en de Dapperbuurt – worden veel mensen gehuisvest die onder begeleiding een bestaan opbouwen in de stad. Dit gaat vaak goed, maar er zijn situaties waarin mensen gedrag vertonen waar anderen last van hebben. Er zijn ook relatief veel mensen in Oud-Oost met een verslavingsprobleem. Ook dit kan leiden tot overlast voor buren in een portiek of op straat.

Toelichting

Mensen zijn in de eerste plaats burgers. Dat betekent dat mensen met hun psychische kwetsbaarheid deel uitmaken van de wijk. In een inclusieve samenleving hoort iedereen erbij. Maar dat gaat niet vanzelf! De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om deze mensen in de wijk te ondersteunen. (Bron: Movisie, GGZ in de wijk)

Bewoners met een psychische of psychiatrische achtergrond zijn steeds vaker aangewezen op ambulante begeleiding en wijkvoorzieningen. Het is echter niet altijd even gemakkelijk om de weg te vinden in de wijk. In 2019 is daarom een start gemaakt met het verstevigen van het netwerk rondom mensen met onbegrepen gedrag. Een gezamenlijke visie van alle betrokken partijen is essentieel voor een goede samenwerking. Alleen hierdoor kunnen (nieuwe) kwetsbare bewoners zich welkom voelen in de buurt en goed 'landen’. Met behulp van het RIVM en de inzet van het Serious Policy game wordt de aanpak omtrent deze doelgroepen verbeterd. De uitkomsten van dit onderzoek worden medio november 2019 verwacht, in 2020 geven we uitvoering aan de aanbevelingen.

Verder gaan we in 2020 door met het Psychiatrie Café in De Gooyer, de plek waar iedereen welkom is die zich op enigerlei wijze betrokken voelt bij de psychiatrie. Hier wordt informatie verstrekt, worden gesprekken gevoerd en vindt ontmoeting plaats. Ook wordt er elke maand een thema besproken.

Gewenst resultaat 
- De sociale afstand verkleinen tussen buurtbewoners met en zonder psychische kwetsbaarheid.
- Verbeteren en verstevigen van de samenwerking tussen alle partners in de Dapperbuurt die zich inzetten voor en werken met mensen met onbegrepen gedrag.
Idee
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates

Manon Schoneveld

Project volgens planning

In 2019 is het project Dapperbuurt in action van start gegaan. Het doel van het project is dat bewoners met GGZ-problematiek zich welkom voelen in de buurt en zo nodig opgevangen worden door een netwerk. Stadsdeel Oost heeft het initiatief genomen voor dit project, Dynamo voerde het uit. In 2019 heb... lees meer
Documenten
0
Open de update in eigen pagina

Manon Schoneveld

Project volgens planning

GGZ in de Wijk is in stadsdeel Zuid 4 jaar geleden als project gestart met de partners GGZ InGeest, Dynamo, TEAM ED en stadsdeel Zuid. Inmiddels is het een succesvolle aanpak die bijdraagt aan een GGZ vriendelijke wijk. In 2019 is de aanpak ‘GGZ in de Wijk’ door Movisie beschreven in een handboek: M...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina