Project in gebiedsplan 2021

Een plan maken voor de versterking van de groene spoortaluds van Oud-Oost

Geplaatst op 10 februari 2021, 14:56 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2021 - Oud-oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2021 - Oud-oost

De taluds moeten de belangrijke functie van ecologische verbindingszone behouden maar de wensen van de buurt moeten, waar het past, ook een plek krijgen. Er zal een landschapsvisie worden gemaakt voor de spoortaluds van stadsdeel Oost als geheel met de nadruk op de taluds in Oud-Oost. De ecologische structuur zal hierin worden gewaarborgd en voor de buurt worden kansen in beeld gebracht. Denk aan spelen, sporten en verblijven. Hiermee krijgt het stadsdeel handvatten om in meerdere stappen door middel van aangepast beheer, buurtinitiatieven, groot-onderhoud en herinrichtingsprojecten de taluds duurzaam en toekomstgericht te maken.
Deze visie zal concreet bestaan uit een basisplattegrond met daarin het beoogde eindbeeld. Hierin zal per gebied worden ingezoomd op de doelstellingen, mogelijkheden en knelpunten. Daarbij zal een toelichtend visiedocument bij worden geleverd met in hoofdlijnen en met impressiebeelden de volgende punten:
• Ruimtelijke inrichtingsregels die nodig zijn om de ecologische structuur te behouden, dan wel te versterken,
• Lijst van maatregelen die nodig zijn om huidige overlast gevende zaken, waarin het spoortalud iets kan betekenen, helpen op te lossen,
• Kansgebieden waar ruimte is om wensen uit de buurt toe te passen. Hierbij zal een voorzet worden gedaan met welke wensen goed toe te passen zijn,
• Globale raming voor de te nemen losse maatregelen en herinrichtingprojecten,
• Risicodossier,
• Een advies aan het stadsdeel hoe de visie tot realisatie kan komen. Hierin wordt rekening gehouden met budgetten, stakeholders en bestuurlijke prioriteiten.
Parallel aan de visie zullen 1 of 2 locaties worden gekozen waar op korte termijn al functies kunnen worden toegevoegd. Hierbij wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de, op dat moment nog, concept visiedocument. Een van de locaties die op moment van schrijven wordt genoemd is het Wibautpark die een speelfunctie kan gebruiken.

Gewenst resultaat 
Een visiedocument voor alle spoortaluds in Oost met een detaillering op het deel tussen de Wibautstraat en Station Muiderpoort. De focus zal liggen op meer gebruikswaarde van de spoortaluds zonder dat de belangrijke ecologische structuurfunctie verloren gaat.
Dit onderdeel van de opdracht is afgerond wanneer de door betrokken gebiedsteams, Stadswerken, V&OR, R&D en Prorail gedragen visie bestuurlijk is vastgesteld en als product is overgedragen aan de opdrachtgever. Na de overdracht van het visiedocument kan er gesproken worden over de verdere uitvoering van de visie.
Daarnaast zullen parallel aan de vorming van dit document 1 of 2locaties worden gekozen waar alvast een ontwerp van wordt gemaakt. De ontwerpen komen middels een participatietraject in samenwerking met het stadsdeel tot stand. Daarna zullen deze locaties worden uitgevoerd.
Idee
Deel dit: