Project in gebiedsplan 2021

Uitvoering geven aan de acties van de locatie gerichte aanpak

Geplaatst op 10 februari 2021, 14:56 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2021 - Oud-oost
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2021 - Oud-oost

ARGUMENTATIE:
Met dit budget worden de verschillende acties op de overlastgevende locaties gefinancierd. Denk daarbij aan de fysieke maatregelen om de locatie aantrekkelijker te maken of het programmeren van nieuwe activiteiten. Tot slot is er ruimte om acties te doen in het kader van het tegengaan van homo-gerelateerde bedreigingen en geweld.

In 2021 worden de locaties waar overlast is en/of onveiligheid wordt ervaren, aangepakt volgens de locatie gerichte methode. We zetten daarbij in op de thema's jeugdoverlast, (drugs gerelateerde-) criminaliteit, horecaoverlast en overlast van verwarde mensen. De locaties worden geschouwd door professionals én met bewoners en ondernemers aangepakt. De acties die uit deze aanpak voortvloeien worden door de diverse partijen opgepakt. De regiehouder van de locatie bewaakt de integrale uitvoering. Een enkele keer is er een bijdrage nodig om iets extra's te doen of out of the box een interventie toe te passen. We hebben daarnaast -net als in de rest van het stadsdeel - extra oog voor homogerelateerd geweld- en bedreigingen aan onze bewoners en ondernemers.
Bij deze aanpak maken we gebruik van de inzet en hulp van profesionele partners in de buurt, bewoners, ondernemers en de belangrijke sleutelfiguren in Oud-Oost.

Toelichting

Om discriminatie en geweld tegen LHBTIQ+ te voorkomen is belangrijk dat seksuele en genderdiversiteit zichtbaar en bespreekbaar gemaakt worden in voorlichtingsbijeenkomsten en dialoogactiviteiten met jongeren en met ouders/opvoeders. Door discriminatie van LHBTIQ+ te bespreken in de bredere context van discriminatie en uitsluiting op wat voor grond dan ook (afkomst, religie, huidskleur etc.) kunnen bewoners zich makkelijker identificeren met slachtoffers van pesterijen en geweld, en inzien dat het in ieders belang is om respectvol met elkaar om te gaan. Naast Dynamo jongerenwerk en scholen, hebben ook andere partners in de wijk hier een taak in. 

Nazorg slachtoffers

LHBTIQ+ incidenten worden met de hoogste prioriteit behandeld door de politie. De expertise op dit thema is aanwezig binnen het basisteam Linnaeusstraat. Het team kan snel schakelen met het stadsdeel en andere partijen als er interventies gepleegd moeten worden. Vanuit Roze in Blauw kunnen slachtoffers ook worden doorverwezen naar andere ‘roze’ hulpinstanties.

Bij de politie wordt een aangifte ingepland, op het moment dat er aanwijzingen zijn dat het een LHBTQI+ gerelateerd incident betreft, wordt roze in blauw van de politie gevraagd om de aangifte op te nemen. Ook wordt deze zo snel mogelijk ingepland. De wijkagent monitort het verloop van de casus en draagt zorg voor een terugkoppeling van de zaak aan het slachtoffer.

De wijkagent neemt ook contact op met het slachtoffer en polst dan of contact met het stadsdeel bijvoorbeeld gewenst is. De wijkagent bespreekt dat met de veiligheidscoördinator van het gebied. Indien het op prijs wordt gesteld, wordt een afspraak gemaakt eventueel voor een bezoek door de stadsdeelvoorzitter.

Bovenstaande gebeurt met “gesloten knip”.

Maatregelen

Het stadsdeel blijft in samenwerking met de politie en andere partners zoals het COC, Alle Kleuren Oost en het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) de situatie continu monitoren. Ieder incident wordt, in beginsel door de politie en de veiligheidscoördinator, beoordeeld en geanalyseerd.

Eventuele interventies worden afgestemd en er wordt op maatwerk ingezet. Dit geldt voor het curatieve/repressieve deel van het geheel.

Gewenst resultaat 
Minder overlast en meer gevoel van veiligheid op de locaties die zijn aangepakt
Idee
Deel dit: