Update

Update bij Infrarood safari "ik zie wat jij niet ziet""

Geplaatst op 25 januari 2019, 19:29 uur
Project afgerond
Dit project zijn we al sinds eind vorig jaar gestart, ook omdat het alleen bij koud weer kan worden uitgevoerd. Inmiddels is het project dus beëindigd omdat het alleen bij een verschil van 15 graden tussen binnen en buiten kan worden uitgevoerd. Pas in november zal het een vervolg krijgen, maar dan uit een ander budget. Wel is gebleken dat het project voorziet in een behoefte die naar wij verwachten de komende tijd alleen maar groter zal worden.
Er zijn heel veel gevels aan de buitenkant gefotografeerd in heel Oost. Verder zijn er nog 15 woningen volledig aan de binnenkant op de foto gezet. Per woning gaat het dan om tussen de 40 en 80 foto’s. Er zijn drie avonden in de Jungle georganiseerd waarbij voorlichting is gegeven over het project en waarbij ook trainingen zijn gegeven aan bewoners over hoe de foto’s gemaakt worden en hoe ze te interpreteren. Deze presentaties zijn gegeven door het Duurzaam Bouwloket.
Daarnaast heeft het Duurzaam Bouwloket samen met ons een vrijwilliger opgeleid, die nu zelfstandig in staat is om woningen te fotograferen, de bijbehorende rapportjes te produceren en een advies op maat te leveren. Deze vrijwilliger kan tevens door bewoners worden gevraagd om de gegeven adviezen voor zover mogelijk uit te voeren, tegen een kleine vergoeding.
Op 26 april heeft er voor het afgelopen winterseizoen een slotavond plaats gevonden, waarbij alle deelnemers van de infraroodsafari uitgenodigd zijn om nogmaals met de expert van het Duurzaam Bouwloket en onze eigen infraroodvrijwilliger over de situatie in hun huis te praten en over welke maatregelen zij inmiddels hadden genomen of van plan waren om te nemen voor de volgende winter.
De bedoeling is om in november of wanneer het weer het toestaat verder te gaan met nieuwe infraroodmetingen. Op 31 oktober staat een nieuwe informatie bijeenkomst gepland voor een nieuwe groep deelnemers. Het besparen van energie wordt steeds belangrijker en is een onmisbaar element in de hele energietransitie. Zeker in deze buurt, waar nog veel slecht geïsoleerde huizen te vinden zijn.


Veel van de slecht geïsoleerde woningen zijn huurwoningen, die in bezit zijn bij woningcorporaties. Deze corporaties hebben er zelf weining tot geen voordeel bij om hun woningen beter te isoleren, of zoals een bewoner het omschreef, de corporaties wordt geen worst voorgehouden op dit vlak. De huurders zelf hebben vaak het geld niet of zien het nut er niet van in, waardoor veel slecht geïsoleerde huizen in een slecht stat blijven, terwijl toch juist hier veel winst te halen zou zijn. Dit wordt voor de komende winter een uitdaging voor de Jungle om hier een oplossing voor te vinden.
Deel dit: