Locatie

Oostblok | Pleintheater

Sajetplein 39, Amsterdam
Horeca, Activiteitenruimte, Ontmoetingscentrum, Cultureel centrum , Atelier / galerie, Museum

Oostblok| Pleintheater is  één van de oudste theaters in Stadsdeel Oost. Ons theater in Amsterdam Oost ligt aan het Sajetplein, een onopgemerkt plein met een souterrain theater, een woongroep erboven. Het gebouw is onderdeel van de voormalige Amstelbrouwerij en vormt een opstapeling van woongroep bewoners, opvang van slachtoffers, kantoren en behandelpraktijken; vergelijkbaar met een kleine bijenkorf waarbinnen belangrijke momenten uit een mensenleven plaatsvinden.

Het Pleintheater werd in 1982 opgericht door activistische bewoners als buurttheater met een eetcafé in een leegstaande bedrijfskantine. Doel was samenwerking tussen verschillende culturele bevolkingsgroepen te bevorderen.  Met haar ligging precies op de rand van waar het centrum eindigt en Oost begint vervult het podium een schakelfunctie in onze hoofdstad. Een scharnier tussen ‘het centrum ‘en de ‘wijk’.

Het theater beslaat 500 m2 waarin een theaterzaal huist met een studio, werkplaats en eetlokaal.

Onze aandacht lag de afgelopen jaren op Jeugdtheater en theaterprogrammering maar is langzaam aan het verschuiven naar  ook een podium te willen worden voor en door bewoners in Oost. Met meer aanbod in verschillende disciplines en culturele achtergronden.

We zijn ervan overtuigd dat een antieke entiteit als een theater keer op keer een nieuw perspectief op de huidige wereld biedt.  Vernieuwend, herhalend, verbindend, verwarrend, verbeeldend, voedend. Theater is een kunstvorm die beleefd wordt ‘met elkaar’. Kan aanzetten tot actie of ruimte biedt voor introspectie. Theater is een democratische tool die dienend is aan het proces van ontwikkeling en verbeelding van de tijdsgeest. We zien een Theaterhuis  die continue verbinding maakt met de wereld om ons heen: hartelijk, open, dynamisch en transformerend en toch beschut. Ons Theaterhuis werkt in de aankomende jaren aan een hedendaagse wijze van organiseren en programmeren; we worden een dynamische publieke ruimte geïnspireerd op de gedachte van een Plein.Een plein is een natuurlijke plek van iedereen. Een plein weerspiegelt de ziel van een gemeenschap. Het heeft een dagelijkse dynamiek, met onverwachte en ingeplande activiteiten. Mensen van verschillende generaties gaan ernaartoe gaan om elkaar te ontmoeten, feest te vieren, producten te kopen of te verkopen, optredens mee te maken of te demonstreren. Het eigenaarschap van een plein ligt bij de (onbekende) gemeenschap. Ongeacht status of herkomst is deze openbare ruimte toegankelijk en in te nemen door iedereen.

 

verhuur

op aanvraag 

verhuurperiode
Per dagdeel, Per dag
te gebruiken voor muziek als 
Podium
maximaal aantal personen 
80
oppervlakte binnen 
150 m2
oppervlakte buiten 
200 m2
prijs en voorwaarden
op aanvraag
Deel dit:
Contactpersonen van Oostblok | Pleintheater
Projecten m.b.t. Oostblok | Pleintheater
Op de kaart