Project in gebiedsplan 2019

Ontmoetingsruimte(s) Watergraafsmeer/Middenmeer

Geplaatst op 12 september 2018, 19:41 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - Watergraafsmeer
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - Watergraafsmeer

De begane grond van de pastorie van de Hofkerk is beschikbaar gesteld voor buurtwerk. Het heeft een zaal voor 40 personen, een kleinere zaal voor 12 personen en een volledig ingerichte keuken. Deze ruimtes kunnen door buurtgenoten gehuurd worden voor cursussen en vergaderingen e.d. en worden ook kosteloos beschikbaar gesteld voor verschillende buurtactiviteiten.
Iedere donderdagmiddag (m.u.v. vakanties) wordt de zaal in de pastorie kosteloos beschikbaar gesteld aan Senioren uit de wijk. Er zijn verschillende andere activiteiten die door buurtbewoners worden uitgevoerd in de ruimtes en de tuin.
• Omwonenden, waarvan bijna niemand kerkgebonden is, onderhouden al jarenlang de grote kerktuin. Een prachtig initiatief. Deze vrijwilligers gebruiken ook de ruimtes in de pastorie voor sociale contacten. 
• De Hofbewoners mogen “om niet” gebruik maken van de ruimten in de pastorie.
• Maandelijks wordt een koffieochtend georganiseerd voor senioren uit de buurt. 
Er zijn aanpassingen nodig om de activiteiten te kunnen blijven uitvoeren in de verschillende ruimten.

Toelichting

Historisch overzicht.
Het kerkgebouw van de Hofkerk is ontworpen door de architect A.J. Kropholler en gebouwd in 1928.
In 2001 werd de kerk aangewezen als Kanjermonument. Daarop volgde een uitgebreide restauratie met een flinke subsidie vanuit het rijk.
Na een financiële meevaller kon de pastorie in 2015 worden verbouwd. De parterre verdieping is ter beschikking gesteld voor parochie- en buurtwerk. Het bestuur gaat ervan uit dat het kerkgebouw en in eerste instantie de pastorie, gebruikt moeten worden door buurtbewoners. De verdiepingen worden verhuurd. De opbrengst van de huur worden aangewend om pastorie en kerkgebouw te onderhouden.
De Stichting tot Ontwikkeling en Beheer van de Hofkerk is opgericht in 2015 met als doel het gebouw te onderhouden en te behouden voor de nieuwe generatie. We ontvangen voor het groot onderhoud Rijkssubsidie en de Stichting Restauratie Kanjermonument Hofkerk doneert tevens een deel voor het onderhoud.

Vooral het ontwikkelen van activiteiten die los staan van kerkvieringen heeft onze aandacht.
We leven in een veranderende maatschappij waarbij kerkbezoek terugloopt. Wij willen hierop inspelen en daarom een centrale rol voor dit prachtige Rijksmonument in de wijk ontwikkelen. 

Welke wijkgerichte diensten en activiteiten zijn er in de laatste jaren ontwikkeld?

Het wekelijkse Seniorencafe is een groot succes: De vrijwilligers van het Seniorencafé organiseren informatiemiddagen, o.a. over valpreventie, veiligheid in de buurt, lezingen, techniek, formulieren invullen. Het aantal bezoekers groeit, deelnemers bekommeren zich om elkaar, ook in de rest van de week, vriendschappen ontstaan, oude contacten worden weer opgepakt. Het Seniorencafé voorziet in een behoefte van ouderen en mantelzorgers. Regelmatig is de ruimte te klein. Besproken wordt of de noordelijke dwarsbeuk kan worden gebruikt. 

Omwonenden helpen mee in december met de Goede Doelen Markt in het kerkgebouw, een markt in de kerk waar diverse goede doelen de gelegenheid krijgen om artikelen te eigen bate te verkopen. Daarnaast is ook veel te doen voor kinderen.

In de zomer wordt de kerktuin beschikbaar gesteld aan omwonenden van de Linnaeushof om het Hof Zomerfeest te vieren; een initiatief van buurtbewoners. Voor kinderen worden er de hele dag activiteiten georganiseerd, de middag loopt over in een potluck waarbij bewoners met elkaar zelf gemaakte gerechten eten. Een jaarlijks terugkerend feest van ontmoeting!
• Het kerkgebouw is uitermate geschikt voor concerten. Die worden er dan ook regelmatig geprogrammeerd. Zo heeft o.a. het Bachensemble Amsterdam onder professionele begeleiding een jubileumconcert, de Johannes Passion en de Mattheus Passion in het seizoen 2017/2018 ten gehore gebracht.
Op 13 november 2018 verwachten we Archie Shepp, een Jazzlegende uit Amerika, die een Jazzconcert komt geven, op 14 november 2018 komt Prof. Dr. Erik Scherder, een lezing geven over de verbinding tussen muziek en het brein.
• Er bestaat jaren lang een afspraak dat de straatopera van het Bredewegfestival bij slecht weer plaatsvindt in de Hofkerk. Daarom kan dit grote buurtspektakel ieder jaar door gaan.
• In 2017 is het Estlandfestival met zo’n 500 mensen gehouden in de Hofkerk waarbij Estse koren uit diverse landen bijeenkwamen voor zang en dans.
• Tegen een kleine vergoeding vinden muzieklessen plaats door een professional in de sacristiezaal voor zeer jonge kinderen uit de buurt.
• Deze zaal wordt ook gebruikt voor koorrepetities, o.a. door het Linnaeuskoor.
• De bekende Watergraafsmeerse Muziekleswinkel verzorgt 20 x per jaar voorspeelmiddagen voor hun leerlingen en hun ouders en familie in de pastoriezaal.

Voor de activiteiten in de grote kerkruimte zijn er beslist aanpassingen nodig in het gebouw.
Het kerkgebouw heeft een capaciteit van 700 personen. Toiletten zijn er te weinig, er zijn er namelijk maar twee aan de zuidkant van de kerk. Naar ons idee zullen er drie toiletten bij moeten komen, waarvan één mindervalide-toilet.
Aan de noordkant van het gebouw is een flinke ruimte, het noordtransept, die tot nu toe gebruikt wordt o.a. voor tentoonstellingen. Door het herinrichten van de ruimte, aanpassingen aan verwarming en elektra en het realiseren van drie toiletten, ontstaat er een nieuwe gelegenheid voor ontmoetingen van buurtbewoners. Zo bestaan er ver gevorderde plannen om dit noordtransept aan te passen voor muziekeducatie voor buurtbewoners, met name jongeren. Ook het Seniorencafé heeft plannen om dit noordtransept te gaan gebruiken voor activiteiten voor Senioren en Mantelzorgers.

De noodzakelijke voorzieningen en aanpassingen kunnen wij niet bekostigen uit eigen middelen.
Geraamde kosten zijn € 80.000,-. Hiervoor is inmiddels € 10.000,- geschonken om een mindervalidetoilet te realiseren.
Er is een subsidieaanvraag van € 50.000,- gedaan bij de Provincie Noord Holland.
T.b.v. van de vloerverwarming vragen wij aan Stadsdeel Oost een bijdrage van € 10.000.-
Het resterende bedrag hopen wij bijeen te krijgen door het organiseren van acties en een loterij.

Daarnaast is het bestaande podium niet toereikend voor de grotere gezelschappen.
Gezien het ongelijke vloeroppervlak met traptreden wordt nu gebruik gemaakt van een kleine houten hulppodium, dat zijn langste tijd ( 40 jaar oud ) heeft gehad. Bovendien is de plaatsing daarvan zeer arbeidsintensief.
Een nieuw handzaam podium zal op maat besteld moeten worden;
deze afmetingen zijn namelijk niet te huur. De aanschaf is geraamd op € 18.000,-
Voor de aanschaf hiervan is al een toezegging van € 7000.- gedaan door de Stichting Restauratie Kanjermonument. Graag doen wij een beroep op het Stadsdeel Oost en doen hierbij voor het resterende bedrag een aanvraag
van € 10.000.-

Graag horen wij of we in aanmerking kunnen komen voor de gevraagde bedragen.

Met vriendelijke groet,
Astrid Broerse
Secretaris Stichting tot Ontwikkeling en Beheer

Gewenst resultaat 
1. Het gebruiksklaar maken van een nieuwe ontmoetingsruimte voor buurtbewoners.
2. Mogelijkheid uitbreiden voor het geven van concerten.



Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Meer bewoners nemen actief deel aan de samenleving (?)
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates

Sylvia van der Werf

Project volgens planning

De opdracht voor de aanpassingen van de ontmoetingsruimte Watergraafsmeer/Middenmeer is verleend.
0
Open de update in eigen pagina

Tineke Nelissen

Project afgerond

Alle vergunningen zijn verstrekt. De werkzaamheden zijn gestart en worden naar verwachting begin 2020 afgerond.
0
Open de update in eigen pagina
Laatste 5 reacties Toon alle 32 reacties

Hans van Gorp

ma 29 oktober 2018 21:16
Ja mits...: Er geen of, bij uitzondering, weinig overlast ontstaat voor de omwonenden.

T F

za 17 november 2018 21:29
Ja

Bert Hilhorst

wo 21 november 2018 16:24
Ja: Ik ben zelf als vrijwilliger in de hofkerk actief. Hhet plaatsen van het huidige hulppodium is zwaar en arbeidsintensief. De vrijwilligers worder ouder, een makkelijker en lichter podium zou een welkome aanvulling zijn om meer actieviteiten makkelijker te faviliteren.

Trudy van Wielik

vr 30 november 2018 20:13
Ja

A.M. Bleeker

vr 30 november 2018 23:36
Ja: Deze prachtige ruimten staan zo beter ter beschikking van de buurt