Project in gebiedsplan 2019

Baas van de Buurt: Watergraafsmeer

Geplaatst op 24 oktober 2018, 16:48 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - Watergraafsmeer
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - Watergraafsmeer

Sociaal Cement heeft afgelopen jaar door het project Baas van de Buurt contacten gelegd waarmee het graag verder zou werken aan concrete jongeren participatie in de wijk. Vanuit verschillende kanten krijgen wij het signaal dat er kansen zijn om jongeren meer bij de buurt te betrekken. Bijvoorbeeld door de inzet van jongeren tijdens evenementen, of het initiëren van kleine buurt-initiatieven.
Jongeren gaan meer betrokken worden bij hun wijk. Jongeren participatie door te doen, te helpen, te leren en ook een beetje lol te hebben. Samen met wijkorganisaties zoals het Hoekhuis, Dynamo participatie, wijkevenementen en scholen werken wij aan concrete verbindingen waarin jongerenparticipatie vormgegeven zal worden. Sociaal Cement gaat op zoek naar de 'Bazen van de Buurt' in Amsteldorp.

Toelichting

 Sociaal Cement heeft afgelopen jaar door het project Baas van de Buurt contacten gelegd waarmee het graag verder zou werken aan concrete jongeren participatie in de wijk. Vanuit verschillende kanten krijgen wij het signaal dat er kansen zijn om jongeren meer bij de buurt te betrekken. Bijvoorbeeld door de inzet van jongeren tijdens evenementen, of het initiëren van kleine buurt-initiatieven. Ook geloven wij in dat er jongeren zijn in de Watergraafsmeer die iets willen doen, en dat die te bereiken zijn.

Wij willen inzetten om in het netwerk van wijkpartners jongeren meer kansen te bieden. Dit gaan we doen door een groep jongeren de kans te bieden aan te sluiten bij dingen die al gebeuren. Wij begeleiden de jongeren en de partners om het beste uit elkaar te halen. Dit klinkt zwaar, maar het gaat vooral om een aantal randvoorwaarden en over de wederzijdse verwachtingen helder te stellen en te houden en om het taalgebruik goed op elkaar af te stemmen. Onze rol is voornamelijk om de matching tussen partij en jongeren te begeleiden, daarnaast begeleiden wij de jongeren op de uitvoering / inhoud van hun project.

In 2018 hebben wij vanuit Sociaal Cement flink geïnvesteerd in verbindingen in de wijk. Wij zouden heel erg graag in 2019 verder gaan met het opbouwen van dat netwerk en concrete verbindingen tussen jeugd en WGM op te zetten. Onze insteek verschuift van het maken van media met jongeren naar het verbinden van jongeren aan bestaande activiteiten of locaties. We gaan opzoek naar de “Bazen van de Buurt” die zich inzetten voor hun omgeving.  Onze droom is om een groep jongeren te begeleiden naar een buurt evenement waarin verschillende groepen en organisaties een bijdrage leveren op inhoud en vorm (concreet, jongeren faciliteren een wijk evenement waarin ook ouderen, welzijnswerk en andere buurt organisaties een plek krijgen).

Concrete leads zijn onder andere aan te sluiten bij Dynamo Participatie in het Hoekhuis, school activiteiten en wijk evenementen op kleine schaal. Hierin zullen de jongeren dan een (kleine) ondersteunende rol hebben. Ambitie bij voldoende jongeren is een eigen mini evenement voor de buurt, of een vast terugkerende kook activiteit.  Sociaal cement stelt daarvoor dan de middelen beschikbaar als techniek en podium en begeleiding beschikbaar, andere faciliteiten worden geleverd door buurtpartners. Dynamo Jongerenwerk hoort ook tot dat netwerk. Ook zullen wij aansluiten op de activiteiten die sport organiseert (vanuit stadsdeel en vanuit infrastructuur gelegen in WGM).

Wat ook een interessant project is wat wij graag willen uitzetten is om te kijken of jongeren niet meer kunnen ondersteunen aan de leefwereld van ouderen. Kleine klusjes op zich nemen als huisvuil buiten zetten, een lamp vervangen, kortom hand en span diensten.

Krijgen wij in 2019 de kans om ons te bewijzen in de WGM?

Gewenst resultaat 
• Een bijdrage aan 2 wijk evenementen door jongeren uit de buurt. Op het gebied van programma, productie, publiciteit of andere ondersteuning. 1 daarvan zal zijn in Amsteldorp
• Een structureel terugkerende activiteit door jongeren voor de wijk in het Hoekhuis (i.s.m. Dynamo Participatie) en een tweede locatie in Watergraafsmeer (bij voorkeur brinkhuis betondorp).
• Een eigen mini evenement door jongeren voor de wijk.
Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Optimale ontwikkelkansen voor de kwetsbare jeugd (?)
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates

Coen van Heteren

Project volgens planning

deze opdracht is herschreven en zal op een andere manier uitgevoerd worden. dit in opdracht / samenspraak met gebiedscosulent.
0
Open de update in eigen pagina

Coen van Heteren

Project afgerond

project is afgerond en zal worden gepresenteerd op amsteldorp ontdekt in de zomer van 2020.

wij zullen vanuit sociaal cement aansluiten op het evenement en waar nodig, mist wij kunnen ondersteunen met techniek en productie. Daarnaast zullen we met onze tent aanwezig zijn en enquetes en informatie ve...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina
Laatste 5 reacties Toon alle 7 reacties

Evert van de Linde

ma 29 oktober 2018 11:00
Ja: Afgelopen jaar hebben we in Amsteldorp kennis mogen maken met sociaal cement. Een leuke en frisse organisaties met goede ideeën.

Annette Bense

di 30 oktober 2018 16:04
Ja

Annette Bense

di 30 oktober 2018 16:11
Ik ben heel benieuwd wat we met jongeren uit de buurt kunnen bereiken.

Anass Driouach

di 6 november 2018 21:48
Ja

Anneke Schepers

do 29 november 2018 21:40
Ja