Project in gebiedsplan 2019

Ontwikkeling Vereniging Amstelkwartiermakers (AKM)

Geplaatst op 31 oktober 2018, 17:19 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - Watergraafsmeer
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - Watergraafsmeer

Voor AKM ligt de uitdaging om in een gloednieuw woongebied de toestroom van nieuwe bewoners te signaleren, hen welkom te laten voelen, betrokkenheid vergroten, verbinden via activiteiten, toegang te geven tot de agenda van alle activiteiten, zowel verenigingsactiviteiten als die van bedrijven. De toegang tot heldere informatie over gebiedsontwikkeling, zowel basisinformatie van gemeente als ontwikkelingen bij de projectontwikkelaars, wordt breed verspreid. Wij willen bereiken dat er in de komende 10 jaar niet alleen een bouwkundig prachtig ontwikkeld gebied is, maar dat bewoners en ondernemers er ook heerlijk wonen en werken en elkaar en samenwerkingspartners zoals de gemeente weten te vinden.
Het AKM zet zich in om de sociale samenhang te verbeteren, dat gaat niet per definitie vanzelf in een gebied waar werkelijk alle bewoners ‘nieuwe’ bewoners zullen zijn. Dat doen we met name door via een platform informatie, agenda, ontwikkelingen toegankelijk te maken voor iedere bewoner, bedrijf en bezoeker.

Toelichting

Vanaf 2015 is er door pioniers: bewoners, ondernemers en gemeentelijke partijen, de aanzet voor onze vereniging gegeven. Met een extern begeleider is de sociaal economische ambitie voor het gebied geformuleerd. Eind 2017 resulteerde dat in de daadwerkelijke vorming van Vereniging Amstelkwartiermakers (AKM).
In deze ontwikkelfase zijn thema’s benoemd die de eigenheid van dit gebied duiden:
• Water, 
• Stad ontmoet land, 
• Circulariteit en duurzaamheid, 
• Geschiedenis van de plek zoals Zuidergasfabriek.
Inmiddels is het gebied en daarbij behorende participanten een nieuwe fase ingegaan.
Het aantal bewoners stijgt snel in de nieuwbouwprojecten en in ‘plukjes van een paar honderd’ op het moment dat weer een wooncomplex wordt opgeleverd.
Het bestuur van AKM bestaat, na de nodige wisselingen in 2018 , nu uit 5 personen, die vrijwillig en onbezoldigd werken. Direct om het bestuur heen is een Stuurgroep/ klankbordgroep/netwerkgroep gevormd van op dit moment een 40tal deelnemers/leden van AKM. Bedrijven, ondernemers en verenigingen ondersteunen AKM financieel via lidmaatschapsgelden en via facilitering van bijvoorbeeld ruimtes. Inhoudelijk komen hier initiatieven naar boven die voortgang kunnen krijgen en straks een plek op het platform. De vorm en organisatie zal mogelijk in het komende jaar wat wijzigen om de werkbaarheid te optimaliseren.
In het voorjaar van 2018 is de eerste Algemene Leden Vergadering gehouden in QO hotel.

Gewenst resultaat 
Focus in 2018 en 2019 ligt op
1. het ontwikkelen van een digitaal platform: www. Amstelkwartiermakers.nl, waarin we starten met een agenda van alle activiteiten in de buurt, een interactieve kaart en een informatierubriek. Het organiseren van het bijhouden en controleren van content is dé uitdaging en zal een vaste wekelijkse taak zijn, waar we menskracht voor in willen huren. We realiseren ons dat het onderhoud van content de grootste uitdaging is!
We hebben geen fysiek buurtcentrum: hotels, horeca en ondernemers bieden hun ruimtes aan voor allerlei activiteiten en bijeenkomsten in de wijk. Wij zien het platform als ons digitale ontmoetingsplek voor alle betrokkenen. De content zal up-to-date en relevant moeten zijn en heeft redactionele controle nodig. We willen het platform stapje voor stapje doorontwikkelen. Waar dat mogelijk is doen we dat met onze vrijwilligers, maar waar nodig zullen we technische ondersteuning in moeten kopen.
2. ondersteunen van een breed scala aan activiteiten in de buurt als: jaarlijkse Buurt BBQ (laatste weekend van de schoolvakantie), Kunstfestijn met en door kunstenaars uit de buurt, jaarlijkse Kerstmarkt, wekelijks Buren en Boeren (‘s zomers in Amstel Glorie en ‘s winters in QO), frequent de buurtkrant Kwartier aan de Amstel.
3. Initiatieven van bewoners en bedrijven ondersteunen: bijvoorbeeld om een (biologische) weekmarkt te ontwikkelen na opening van het grote deel van het park en bijvoorbeeld een initiatief om nieuwe bewoners welkom te heten met een ‘goodiebag’ met daarin attenties van bedrijven in het gebied, voucher voor rondleiding in de buurt en de vraag lid te worden van AKM.
4. bijdragen aan de veiligheid in de wijk door samenwerking vormgeven met name op het platform met politie, handhavingsdiensten, havenpolitie. Samenwerken met verschillende diensten van de Gemeente o.a. in visieontwikkelingen voor de 2e en 3e fase ten aanzien van voorzieningen als scholen, winkels en eerstelijnszorg.
Idee
Illustration
AKM heeft vooralsnog, in overleg met gemeente stadsdeel Oost, een gebied aangeduid waarin zij actief wil zijn. En we hebben ons laten leiden door het feit dat het gaat om nieuw te ontwikkelen gebied met nieuwe bewoners en ondernemers. Zo willen wij er dus ook zijn voor Kop Weespertrekvaart en het te ontwikkelen Bajeskwartier. Mogelijk willen deze gebieden na start en installatie hun eigen buurtorganisatie starten, wat prima is.
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Bewoners leven prettig samen in ontwikkelbuurten waar veel bouwwerkzaamheden zijn (?)
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates

Sylvia van der Werf

Project volgens planning

De stichting Amstelkwartiermakers heeft een website gemaakt met uitgebreide informatie over de activiteiten en plannen. www.amstelkwartiermakers.nl lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Tineke Nelissen

Project afgerond

Een overzicht van de activiteiten van de Vereniging Amstelkwartiermakers in 2019 is bijgevoegd.
Documenten
0
Open de update in eigen pagina
Laatste 5 reacties Toon alle 34 reacties

richard nagel

wo 21 november 2018 16:29
Ja

bericht verwijderd

Hetty Plekenpol

zo 25 november 2018 21:58
Ja

Amber Huizinga

di 27 november 2018 16:13
Ja

Nel Backus

do 29 november 2018 10:37
Ja