Update

Update bij Operatie steenbreek

Geplaatst op 6 september 2018, 17:24 uur
Project volgens planning
De naam steenbreek mochten wij niet gebruiken, daarom heeft het de naam 'Steentje eruit, plantje erin' meegekregen. (soms ook Tegeltje eruit, plantje erin). Het project is officieel van start gegaan op 30 mei, met een informatiebijeenkomst in de Jungle, waar Tim van de Steen, die verantwoordelijk is voor het Steenbreek programma in Haarlem vertelde over hoe het daar is aangepakt en Frank van Groen kwam vertellen over zijn plan om parkeerplaatsen in Oost te betegelen met groentegels, waarin plantjes kunnen groeien en regenwater kan wegzakken. De zaterdag daarna op 2 juni zijn we met een groep mensen door Amsterdam Oost gegaan om een inventarisatie te maken van versteende gebieden, te informeren naar de wateroverlast daar en voorbeeld projecten te bekijken, hoe wateroverlast aangepakt kan worden.
Daarna is het project Steentje eruit, plantje erin van start gegaan, waarbij bewoners worden opgeroepen om hun betegelde tuinen de vergroenen. Dit is in samenwerking met Oost Indisch Groen en de Majellatuin gedaan. De Jungle heeft voor gifvrije plantjes gezorgd en bewoners kunnen hun tegels bij Oost Indisch Groen op bepaalde dagen omruilen voor deze planten. De tegels worden door Oost Indisch Groen gebruikt om nieuwe borders voor groente en planten van te bouwen.
Hoewel er aardig wat tegels zijn ingeruild hebben we ook gehoord van diverse mensen dat men wel wil, maar niet zelf in staat is om de tegels te brengen of ze uit hun tuin te halen. Ook kregen wij af en toe te horen, dat mensen opzien tegen het onderhoud van een groene tuin, of hier zelf niet toe in staat zijn.
Inmiddels zijn er een paar vrijwilligers gevonden die het leuk vinden om mee te helpen de buurt te vergroenen. Het is nu zaak om mensen die hulp nodig hebben te koppelen aan deze vrijwilligers.
Zolang het weer het toelaat gaan wij door met dit project. De winter zullen we benutten om mensen te werven die hulp nodig hebben bij hun tuinonderhoud en het weghalen van tegels, zodat we in het voorjaar direct verder kunnen.
Deel dit: