Project in gebiedsplan 2018
Idee

Meer ruimte voor maatschappelijke activiteiten

Geplaatst op 20 september 2017, 16:53 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - IJburg en Zeeburgereiland

VOORLOPIG BESLUIT: Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2018 - IJburg en Zeeburgereiland

ARGUMENTATIE:
Voldoende maatschappelijke accommmodatie vraagt om aanvulling van het reguliere budget.

De gemeente Amsterdam zorgt voor ruimtes voor een basisaanbod van maatschappelijke activiteiten. Verspreid over het gebied en flexibel in gebruik. Het Zeeburgereiland heeft een buurtkamer (begane grond Akropolistoren) en Nautilus met een grote zaal. Op Haveneiland West is een Buurtkamer. Op de Talbotstraat 46 is de Flexbieb. Hier kunnen in samenwerking met het stadsdeel meer activiteiten plaatsvinden, waaronder in verband met de komst van statushouders op IJburg. Boven het IJburg College is Ludo gevestigd. Op Haveneiland Oost zit Right About Now, waar ook een aantal initiatieven een plek kunnen vinden. De wens is om ook op Steigereiland ruimte voor enkele activiteiten te realiseren. Tevens zal in 2018 worden gekeken hoe om te gaan met de ruimtes die de Alliantie en Ymere in hun complexen ter beschikking stellen voor activiteiten.

Toelichting

De gemeente Amsterdam is ervoor verantwoordelijk dat er ruimtes zijn die gebruikt kunnen worden voor een basisaanbod van maatschappelijke activiteiten. Spreiding over het gebied is van belang en naast vaste locaties is ook ook enige flexibiliteit gewenst, zodat als nodig een ruimte voor specifieke activiteiten gehuurd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een theaterzaal of gymruimte. Op het Zeeburgereiland is de buurtkamer in de Akropolistoren als vaste locatie in gebruik voor de buurt. Nautilus heeft een grote zaal die ook gehuurd kan worden voor maatschappelijke activiteiten. Op Haveneiland West is de Buurtkamer aan het Ed Pelsterpark beschikbaar. Daarnaast is er de Talbotstraat 46 waar de Flexbieb gebruik van maakt, en waar in samenwerking met het gebiedsteam van het stadsdeel meer activiteiten plaats kunnen vinden, rond het thema Taal en Dialoog, ook met het oog op de komst van statushouders op kavel 13A. 

In de sportkantine boven het IJburg College, aan de Pampuslaan op Haveneiland Oost, is Ludo gevestigd, dat het komende jaar plaats biedt aan vele activiteiten. Verderop Haveneiland Oost aan van Meerendonkstraat zit Right About Now, waar in 2018 ook een aantal maatschappelijke initiatieven een plek kunnen vinden. 

De wens is om ook op Steigereiland ruimte voor enkele activiteiten te realiseren. Hoe dit precies vorm gaat krijgen is nog niet duidelijk en wordt onderzocht.

Een nieuwe groep waar rekening mee gehouden moet worden zijn de 190 statushouders en studenten die komen te wonen aan de Daguerrestraat.

Tevens zal in 2018 worden gekeken hoe om te gaan met de ruimtes die de Alliantie en Ymere in hun complexen ter beschikking stellen voor activiteiten.

Gewenst resultaat Doel van dit project is middels aanvulling op het reguliere budget voor accommodaties, dingen uit te proberen, zodat op termijn op alle eilanden voldoende ruimte is voor basisaanbod van activiteiten en maatschappelijke initiatieven.
Bijdrage aan de prioriteiten:
Financiƫle dekking:
  • Gebiedsbudget: 35.000,00
Deel dit:
1 project-update

Roland de Ruiter

19-sep-2018 16:49
Project volgens planning

Gerealiseerd in 2018:
- Opening in augustus door Dynamo van de Steigerplek aan de William Barlowlaan
- Samenwerking tussen stg. Ludo, stadsdeel en dienst Sport & Bos in de exploitatie van de sportkantine aan de Pampuslaan 1 t.b.v. sociaal-cultureel centrum
- Verlenging van de samenwerking stadsdeel e...

Lees meer
0

Open de update in eigen pagina
3 reacties

Manuela Smith

Ja
vr 22 september 2017 14:51

Linda Vosjan

Ja: er is veel te weinig goedkope ruimte voor maatschappelijke initiatieven op IJburg
di 26 september 2017 21:44

Jeroen van Kemenade

Ja
do 28 september 2017 14:19
Wil je reageren? Meld je dan aan.