De eetbare buurt
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2018 - Het Oostelijk Havengebied
Met een Plukroute kun je genieten van het groen en kun je de vruchten gratis plukken. Veel eetbaar groen ligt voor het oprapen, een overvloed, die samen wordt gedeeld.
Onze buurt is een ideale omgeving om fruit, noten en kruiden te verbouwen. De temperatuur ligt een paar graden hoger, de wind wordt gebroken en de oogst is direct op de plek waar de behoefte ligt. Door openbaar groen eetbaar te maken, buurtbewoners erbij te betrekken en een speels, functioneel en vakkundig ontwerp te maken zorgen we voor een waardevolle verandering in de wijk.
De openbare ruimte wordt functioneler, aanleg en onderhoud gebeurd door buurtbewoners die daarin professioneel begeleid worden en de oogst die ontstaat is niet alleen het fruit, maar ook de verbindingen die ontstaan in de wijk en de educatie die de Plukroute als gevolg heeft.
De ontwikkeling van een plukroute gaat volgens onderstaande stappen, altijd samen met bewoners:
1. droom
2. betrokken enthousiasmeren
3. plan
4. ontwerp
5. samen aan de slag ( eetbare groente uit de buurt)
6. beheersplan en educatie
7.oogsten maar
We werken samen met de scholen. We gaan groente en fruit maken boomgaarden met bijen. De kinderen helpen ons met bouwen.
De kinderen zitten in het bestuur omdat de gemeenschap echt graag met de schoolkinderen wil werken. Er wordt nu landbouw onderwijs gegeven. Dat Onderwijs zette ons weer aan het denken.
Ons motto: wie eet, doet mee. Over leeftijden heen, over inkomens, over culturen heen?
Elco Uytdehaage
Lorraine Wright
René Verfaille
An Ne
Janneke Lam-Hesseling