Van co-creëren naar co-leren
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2021 - Oud-oost
De Dapperbuurt kenmerkt zich als een buurt met diversiteit. Dit zien we terug bij bewoners en ondernemers en vele bezoekers die er dagelijks komen. Ook de vraagstukken binnen deze buurt kennen een divers karakter en ontwikkelen zich vaak tot complexe problemen. Een kenmerk van complexe problemen is dat zij zich niet eenzijdig laten oplossen en dat alleen vanuit een gezamenlijke focus met de buurt, gemeente en andere professionals zal worden ingezet.
In 2020 heeft het co-creatieteam zich voornamelijk gericht op het experimenteren met activiteiten waar bij de nadruk lag op, zichtbaar zijn, ontmoeting en vertrouwen terug winnen in de buurt en bij samenwerkende collega’s. Daarnaast hebben veel experimenten bijgedragen aan het doorbreken van hardnekkige patronen.
Ook in 2021 willen we werken aan het ontwikkelen van draag- en veerkracht in de Dapperbuurt. De lopende acties willen wij als middel inzetten om samenwerking te versterken (netwerk bouwen) maar ook betrokkenen te leren hoe zij complexe vraagstukken in deze buurt kunnen aanpakken. Naast het aanpakken van de hardnekkige problemen in de wijk komt in 2021 de nadruk te liggen op het voortzetten en uitbreiden van de successen van het co-creatie team.
Waar we in 2020 als co-creatieteam veel vraagstukken zelfstandig op hebben gepakt willen we nu deze kwaliteiten organiseren binnen de bestaande structuur, kortom met de aanwezigen in de buurt. Zodat vanaf 2022 de buurt met de vaste professionals weer zelfstandig zijn vraagstukken zal oppakken.
Dit betekent dat we het leren op de drie verschillende niveaus gaan inzetten.
Vanuit gezamenlijke focus werken Buurt Bewoners begeleiden met het realiseren van ideeën die bijdragen aan het doorbreken van negatieve patronen. Bewoners “leren” samen te werken met overheid en de dillema’s die daar bij horen. De diverse bewoners groepen in de buurt met elkaar verbinden/laten ontmoeten.
Professionals/ uitvoerders Professionals vanuit en met de buurt leren werken. Vertrouwen hebben in het (oplossings) vermogen van de buurt. Afstemming vinden tussen de dynamiek en tempo van de buurt en jouw organisatie. Buurt als gelijkwaardige gesprekpartner zien.
Beleid Vanaf en samen met de buurt beleid maken. Hoe om te gaan met buurtbewoners en het bieden van mogelijkheden (anders denken). Beleid passend maken aan wat de buurt nodig heeft. Meer rek, ruimte en flexibiliteit.
Van co-creëren naar co-leren
Omdat we meer professionals uit de bestaande organisaties willen betrekken en een rol geven binnen de verschillend aanpakken, zal het niet meer nodig zijn om met een heel team actief te zijn in de buurt. We zullen met een gehalveerde bezetting de aanpak voortzetten (2 personen). Deze teamleden zijn nu al actief op een aantal projecten. Naast de bewoners doen zij dit samen met collega’s van het stadsdeel en/of andere professionals. (in de bijlage staan alle projecten vermeld)